Geçmişten günümüze İskandinav ülkelerinde cam alanındaki gelişmeler
Developments of glass field in the Scandinavian countries from the past to present
  1. Tez No: 579474
  2. Yazar: ECEM KÜPELİ
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İskandinav cam tarihi, İskandinav camı, İskandinav cam endüstrisi, İskandinav cam sanatı, Scandinavian glass history, Scandinavian glass, Scandinavian glass industry, Scandinavian glass art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma; İskandinav ülkerinde (Danimarka, İsveç, Norveç ve Finlandiya) geçmişten bugüne cam alanında endüstriyel ve sanatsal gelişmeler ışığında, uluslararası ölçekte önemli bir yere sahip olan İskandinav camcılığı hakkında bir durum değerlendirmesi yapmak ve bugüne kadar bu konuda yapılan türkçe yayınların yetersizliğini gidermek amacıyla hazırlanmıştır. Beş bölümden meydana gelen araştırmanın ilk bölümde; amacı kapsamı ve yöntemi ele alınmıştır. İkinci bölümü oluşturan tanımlar ve tarihçeler kısmında; Danimarka, İsveç, Norveç ve Finlandiya ülkelerindeki cam tarihi ele alınmış olup, ülkelerin her birindeki gelişmeler ayrı ayrı incelenmiştir. İskandinav ülkelerindeki endüstriyel anlamda cam alanındaki gelişmelerin yer aldığı üçüncü bölümde ise, Endüstri Devrimi ile başlayan fabrikalaşma hareketleri incelenmiş, bu kapsamda 17. yüzyıldan günümüze kadar önemli cam fabrikalarının faaliyetleri ve bunun etkisinde meydana gelen gelişmeler araştırılarak ortaya konmuştur. İskandinav ülkelerinde sanatsal anlamda cam alanındaki gelişmelerin anlatıldığı dördüncü bölümde ise, kurulmuş olan cam müzeleri, okullar, forumlar ve sergiler bağlamında İskandinav ülkelerindeki sanatsal gelişmelere yönelik bir durum değerlendirmesi yapılmıştır. Tezin beşinci ve son bölümü kişisel uygulamalardan oluşmuştur. Bu bölümde İskandinav ülkelerinde üretilen ve geliştirilen cam tekniklerinin geleneksel türk motiflerine uyarlanarak üretilmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work; In the Scandinavian countries (Denmark, Sweden, Norway and Finland), in the light of industrial and artistic developments from the past to the present, it has been prepared in order to evaluate a situation about Scandinavian glass which has an important place on the international scale and to eliminate the inadequacy of Turkish publications on this subject so far. In the first part of the research, which consists of five parts; The scope and method of the aim are discussed. In the definitions and histories that constitute the second part; The history of glass in the countries of Denmark, Sweden, Norway and Finland has been considered and the developments in each of the countries are examined separately. In the third section, which includes developments in the industrial glass sector in the Scandinavian countries, the industrialization activities started with the Industrial Revolution were examined. In this context, the activities of the important glass factories from the 17th century to the present and the developments in the effect of these were investigated. In the fourth chapter, which describes the developments in the field of art in the Scandinavian countries, a situation assessment was made regarding the artistic developments in Scandinavian countries in the context of the established glass museums, schools, forums and exhibitions. The fifth and last part of the thesis consists of personal applications. In this section, the production and development of glass techniques in Scandinavian countries were adapted to the traditional Turkish motifs.