Cameo cam tekniği araştırma ve uygulamaları
The research and applications of cameo glass technique
- Tez No: 579473
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKREM KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Cam Sanatı, Cameo Tekniği, Kazıma, Taşlama, Kumlama, Glass Art, Cameo Technique, Engraving, Grinding, Sandblasting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma; beş bin yıldır varlığını sürdüren cameo tekniğinin cam malzemesi üzerinde uygulanışını,“cameo cam tekniği”adı altında araştırıp inceleyerek, cam sanatı konusunda Türkçe literatüre katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın başlangıcında camın tanımlarına ve kısa tarihine yer verilmiştir. Daha sonra cameo cam tekniğinin tanımına, tarihçesine, cameo tekniğinin uygulandığı cam objelerin üretimi için kullanılan fırınlara, aletlere ve üretim tekniklerine, cameo tekniğinin uygulandığı kazıma, taşlama, aşındırma tekniklerine ve de cameo cam tekniğini kullanmış ve kullanmakta olan sanatçılara yer verilmiştir. Araştırmanın devamında tekniğin daha iyi anlaşılması amaçlanarak hem üretim hem de uygulama teknikleri aşamalar halinde fotoğraflanarak anlatılmıştır. Son olarak araştırmacının teknik üzerine uyguladığı kişisel uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
By researching and examining the application of cameo technique - having existed for five thousands of years - on glass material under the title of“cameo glass technique”, this research has been done to contribute to Turkish literature on glass art. The study consists of four main sections, the first of which involves the definitions and short history of the glass are given. In the second part, the description of the cameo glass technique, the history of cameo glass technique, the furnaces, tools and production techniques used for the production of glass objects where the cameo technique was applied, the techniques including engraving, grinding, etching where the cameo glass technique was applied, and the artists who use(d) the cameo glass technique are mentioned. In the next part of the study, both the production and application techniques are explained in phase by phase with photographs so that the technique can be well understood. In the last section, the personal applications of the researcher on the technique are given.