Karadeniz'in Sinop kıyılarından yakalanan ekonomik değeri yüksek barbunya balığının (Mullus barbatus Ponticus Essipov, 1927 ) paraziter faunasının belirlenmesi
The determination of the parasitic fauna of economically important red mullet fish, (Mullus barbatus Ponticus Essipov, 1927) captured in Sinop coasts of the Black Sea, Turkey
  1. Tez No: 579496
  2. Yazar: ALİ YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAY ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Mullus barbatus ponticus, Barbunya balığı, Paraziter fauna, Mullus barbatus ponticus, Red mullet, Parasite fauna
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Karadeniz'in Sinop kıyılarından yakalanan ekonomik değeri yüksek barbunya balığı ( Mullus barbatus ponticus Essipov, 1927 ) 1 yıl boyunca (Temmuz 2012- Haziran 2013) ekto ve endo parazitleri bakımından incelendi. Araştırmada toplam 330 adet Mullus barbatus ponticus balığı incelendi. Araştırmada 3 Ciliophora (Trichodina domerguei, T. ovonucleata, Paratrichodina obliqua), 1 Microsporidia (Loma sp.), 2'si Trematoda (Proctotrema bacilliovatum, Galactosomum lacteum), 3 Cestoda (Progrillotia dasyatidis, Nybelinia sp., Scolex pleuronectis) olmak üzere 5 Platyhelminthes, 6 Nematoda (Hysterothylacium aduncum, Hysterothylacium fabri, Ascarophis valentina, Capillaria sp., Contracaecum sp., Tanımlanmamış larval nematod) ve 1 Acanthocephala (Acanthocephaloides irregularis) olmak üzere toplam 16 farklı parazit türü tanımlanmıştır. Bu türlerden Trichodina ovonucleata, Paratrichodina obliqua, Ascarophis valentina ülkemiz parazit faunası için, Ascarophis valentina ise Karadeniz parazit faunası için yeni kayıtlardır. Trichodina domerguei; Paratrichodina obliqua, Galactosomum lacteum, Acanthocephaloides irregularis Mullus barbatus ponticus balığında ilk kez bu araştırma ile raporlanmaktadır. Ayrıca genellikle Akdeniz havzasında sıklıkla bildirilen Ascarophis valentina nematodu ise Karadeniz'de ilk kez bildirilmektedir. Cins bazında tanımlanmış Loma sp. ve Nybelinia sp. parazitleri ise ülkemiz parazit faunası için yeni tür olma potansiyeline sahip adaylar olarak görülmektedir. İncelenen barbunya balıklarında tespit edilen parazit türlerinin enfestasyon/enfeksiyon oranı (%) ve enfeste/enfekte balık başına ortalama parazit sayısı değerlerinin dağılımı mevsimlere balık boyu ve cinsiyetine göre tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this research study, sixteen different parasites species were identified; three species of Ciliophora (Trichodina domerguei, T. ovonucleata, Paratrichodina obliqua), one species of Microsporidia (Loma sp.), five species of Platyhelminthes including two species of Trematoda (Galactosomum lacteum (metacercariae), Proctotrema bacilliovatum), three species of Cestoda (Scolex pleuronectis (pleurocercoid), Progrillotia dasyatidis, Nybelinia sp.,), six species of Nematoda (Hysterothylacium aduncum, Hysterothylacium fabri, Ascarophis valentina, Capillaria sp., Contracaecum sp., unidentified larval nematode (L2)) and one species of Acanthocephala (Acanthocephaloides irregularis). While Trichodina ovonucleata, Paratrichodina obliqua, Ascarophis valentina are a new parasite records for the parasite fauna in Turkey, Ascarophis valentina is a first record for the Black Sea. Trichodina domerguei, Paratrichodina obliqua, Galactosomum lacteum, Acanthocephaloides irregularis are reported in the Mullus barbatus ponticus for the first time with this research. In addition, Ascarophis valentina, which is frequently reported in the Mediterranean basin, is reported for the first time in the Black Sea. Loma sp. and Nybelinia sp. parasites are seen as candidates with the potential to be new species for parasite fauna in our country.