Bulgaristan göçmeni yetişkinlerde travmanın kuşaklar arası aktarımı ile benlik saygısı arasındaki ilişkide sosyal desteğin rolü
The role of social support between the transfer of trauma through generations and self-esteem in the adultswhom migrated from Bulgaria
  1. Tez No: 579657
  2. Yazar: NALAN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, travmanın kuşaklararası aktarımı, benlik saygısı, sosyal destek, Migration, trauma, intergenerational transmission of trauma, self- esteem, social support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmada, 1989 zorunlu Bulgaristan göçü yaşamış yetişkinlerin olaydan etkilenme ve travma düzeyleri ölçülerek ikinci kuşaktaki bireylerin benlik saygıları incelenmiş ve bu ilişkide algılanan sosyal desteğin rolü araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya Bulgaristan göçüne maruz kalmış 200 yetişkin (birinci kuşak) ve onların çocuklarından oluşan 200 birey (ikinci kuşak) katılmıştır. Veri toplama evresinde göçü yaşamış katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Travmaya Maruziyet Ölçeği, Olayların Etkisi Ölçeği ve Kültürel Uzaklık Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmamızın ikinci kuşağını oluşturan bireylere ise Sosyodemografik Veri Formu, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Örneklemimiz göçe maruz kalmış yetişkinler ve ikinci kuşaktaki bireyler olmak üzere iki gruptan oluşmaktadır. Göçe maruz kalmış yetişkinlerin yaş ortalaması 56.89±8.03 ve ikinci kuşaktaki bireylerin yaş ortalaması 27.09±4.87'dir. Çalışmamızda, göçe maruz kalmış bireylerin olaydan etkilenme ve travma maruziyet puanları ile ikinci kuşaktaki bireylerin benlik saygıları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Araştırmamızda göçe maruz kalmış yetişkinlerin, travma maruziyetleri ve olaydan etkilenme düzeyleri ile ikinci kuşaktaki bireylerin benlik saygısı arasındaki ilişkide algılanan sosyal desteğin etkisi incelenmiş ve anlamlı bir ilişki bulunmaması nedeni ile aracı değişken ölçütlerini karşılamamıştır. Göçe maruz kalmış yetişkinlerin olaydan etkilenme düzeyleri ve yetişkinlerin kültürel uzaklık düzeyleri arttıkça olaylardan etkilenme düzeyleri de artmaktadır. Ayrıca göçe maruz kalmış yetişkinlerin kültürel uzaklık düzeyleri azaldıkça ikinci kuşaktaki bireylerin benlik saygısının da artmakta olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Özetle çalışmamızda, göçe maruz kalmış yetişkinlerin olaydan etkilenme ve travmaya maruz kalma düzeyleri ile ikinci kuşaktaki bireylerin benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objektive: In this study, it is aimed to examine the mediating role of perceived social support in self-esteem and the individuals in the second generation relationship by measuring the effects of the incident and trauma levels of parents who were subjected to the forced migration from Bulgaria were researched. Method: The study included 200 adults and 200 individuals of their children, who were exposed to Bulgarian immigration. During the data collection phase, Sociodemographic Data Form, Trauma Exposure Scale , Impact of Events Scale and Cultural Distance Scale were applied to the participants who lived through the immigration. Sociodemographic Data Form, Rosenberg Self-Esteem Scale and Multidimensional Scale of Perceived Social Support were applied to the individuals who formed the second generation of our study. Results: Our sample consisted of two groups as adults being exposed to immigration and the second generation.The average age of the adults who were exposed to migration was 56.89 ± 8.03 and the average age of the second generation was 27.09 ± 4.87. In our study, there was no significant relationship between the adults exposed to immigration and effects to the individuals of traumatic exposure points and self esteem of second generation people. In our study, the perceived social support in the relationship of level of influence to adults exposed to immigration and individual's self-esteem was searched and it could not meet the criteria of the mediator variable since there was no significant relationship. As adults whom exposed to immigration and the cultural distance levels increase, also their level of influence escalates. In addition, it has been identified that the self-esteem of the individuals in the second generation increases as the cultural distance levels of the exposed adults decrease. Conclusion: In our study, no significant relationship was defined between the adults exposed to immigration and effects to the individuals of traumatic exposure and self esteem of second generation people.