Position and speed control of the balanced system actuated by bldc motors with gui in Labview
BLDC motorlardan oluşan denge sisteminin konum ve hız kontrolünün Labview programında GUI ile gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 579732
  2. Yazar: HÜZEYFE DOĞRUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFÜ SARIBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fırçasız DC motor, FDAM, PID, Arduino, LABVIEW, Brushless DC Motor, BLDC, PID, Arduino, LABVIEW
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Fırçasız Doğru Akım Motorlarının (FDAM) bakım gereksinimlerinin az olması, yüksek devir sağlamaları, elektriksel gürültülerinin düşük olması, fırçalı motorlara göre verimlerinin yüksek olması gibi avantajlarından dolayı günümüz savunma sanayisinde, endüstriyel uygulamalarda ve elektrikli arabalarda tercih edilmektedir. Bu alanların yanı sıra FDAM'ler, döner pervaneli uçuş donanımlarında çokça kullanılmakta olup, otonom uçuşlarda cihazın denge düzenlemesi ivme ve xyz-koordinat sensörlerinden alınan verilerle sağlanmaktadır. Bu tez çalışmada dış etkenli gürültülerin, Gyro sensöründen alınan xyz-koordinat verilerinin üzerindeki olumsuz etkileri incelenmiş olup, çeşitli dijital filtreler kullanılarak bu etkileri azaltılmaya çalışılmıştır. Tez kapsamında, iki FDAM'in kullanıldığı bir denge sistemi tasarlanmış, Arduino denetleyicisi aracılığı ile ivme sensörlerinden alınan veriler bilgisayara aktarılmıştır. LABVIEW programı ile bu veriler işlenerek denge sistemi kontrol edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, sistem deney seti haline getirilerek Oransal-İntegral-Türevsel (PID) Denetleyici parametrelerine göre performansı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Brushless DC motors (BLDC) are preferred in today's defense industry, industrial applications and electric cars due to their advantages such as low maintenance requirements, high speed revolutions, low electrical noise and high efficiency compared to brushed motors. In addition to these fields, BLDC motors are widely used in rotating propeller flight equipment and in autonomous flights, the balance regulation of the device is provided by the data obtained from acceleration and xyz-coordinate sensors. In this thesis, the negative effects of external noise on xyz-coordinate data obtained from Gyro-sensor have been investigated and it has been tried to reduce these effects by using various digital filters. In this study, an equilibrium system using two brushless dc motors was designed and the data obtained from the acceleration sensors were transferred to the computer via Arduino controller. LABVIEW program tried to control the balance system by processing these data. In addition, the system was turned into an experimental set and the performance was observed according to the proportional-integral-derivative (PID) controller parameters.