Babylon örneği üzerinden, markalaşmış canlı müzik mekanlarının marka imajı ve görsel iletişim açısından incelenmesi
Analysis of brand perception and visual communication of live music venues from the perspective through Babylon
  1. Tez No: 579780
  2. Yazar: ECE BEKEN
  3. Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN EMRE BECER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Music, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Görsel İletişim, Kurum Görsel Kimliği, Canlı Müzik Mekanları, Babylon, Marka Algısı, Marka İmajı, Graphic Design, Visual Communication, Corporate Visual Identity, Live Music Venues, Babylon, Brand Perception, Brand Image
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Her alanda hızlı bir ilerleme ve zorlayıcı bir rekabet ortamının hâkim olduğu çağımızda markalar, mesajlarını çoğunlukla görsel iletişim unsurları aracılığıyla kitlelere ulaştırmakta ve ortaya koydukları marka kişilikleriyle değer yaratmayı hedeflemektedir. İnternet ve teknolojinin getirisi olan yeni araçlar ve formatlar, müzik ve grafik tasarım alanlarında önemli gelişmelere sebep olmuştur. Bu doğrultuda, dijital müzik yayını ile piyasadaki önemi ve 'görünürlüğü' artan canlı müzik mekanları için, iletişim yaklaşımlarını güncelleme gereği doğmuştur. Türkiye'de görsel iletişimin, markalar tarafından tam olarak kavranamadığı gözleminden hareketle, diğer markalara oranla bu konudaki daha özenli yaklaşımı nedeniyle Babylon, örnek konu seçilmiştir. Sanat ve tasarımın evrenselliği bağlamında, dünyadan ve Türkiye'den örneklere yer verilen bu çalışma; markaların yaklaşımını, görsel kurum kimliği ve markanın iletişim dili ile bunun bir sonucu olarak marka imajını, ayrıca semiyolojik kriter özelliklerine göre kurum görsel kimliğini ve unsurlarını irdelemektedir. Deneyimlenen Babylon çalışma evreni, kaynak kişilerle görüşme, kuruma ait yayınlar ile kurum içinde oluşturulmuş dökümanlar, ilişkisel tarama ve literatür taraması gibi çeşitli yöntemlerle oluşturulmuş bu tez, çok uzun yıllardır süregelen müzik ve grafik tasarım alanlarıdaki verimli iş birliğini günümüz dinamikleri doğrultusunda incelemektedir ve görsel öğelerin marka iletişimindeki yönlendiriciliği üzerine bir tartışma ortamı yaratarak, grafik tasarım alanında yapılacak çalışma ve geliştirmelere katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In an era where rapid progress and compelling competition prevails in all areas, brands convey their messages to the masses mostly through visual communication elements and aim to create a value with the brand personalities they present. New tools and formats, which are the return of the Internet and technology, have led to significant developments in the fields of music and graphic design. Accordingly, live music venues' importance and visibilty has increased through digital music broadcasting, which reveals the neccesity of updating brands' approaches in visual communication. Observing that the importance of visual language can not be fully gripped by the brands in Turkey, Babylon has been selected as a case study due to its more elaborative approach comparing to other brands. In the context of the universality of art and design, this study provided some examples from the world and Turkey; the approach of brands in visual corporate identity, the communication language of the brand and as a result; the brand image, as well as the corporate visual identity and elements are examined upon the semiological criterias of the assessment. This research was formed by various methods such as experienced Babylon working universe, interviewing with the source persons, the publications of the establishment and the documents created in the establishment, relational scanning and literature review. With this thesis, efficient collaboration in music and graphic design fields, which have been going on for many years, is examined with today's dynamics and it is aimed to contribute to the studies and developments in the field of graphic design by creating a discussion environment on the guiding of visual elements in brand communication.