Güray Süngü'nün öyküleri üzerine bir inceleme
A research on Güray Süngü's stories
  1. Tez No: 579802
  2. Yazar: CEYLAN KONUCUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Güray Süngü, 2000 sonrası öykü, yalnızlık, mülakat, Güray Süngü, storytelling after 2000, loneliness, interview
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Güray Süngü yeni nesil öykücüleri arasında dikkat çeken bir isimdir. 2000 sonrası Türk öykücülüğünde kendine yer bulan sanatçının şimdiye kadar yayımlanan altı romanı, bir uzun hikâyesi ve dört öykü kitabı olmak üzere on bir eseri vardır. Çalışmamızda Güray Süngü'nün Deli Gömleği, Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi, Köşe Başında Suret Bulan Tek Kişilik Aşk ve Vicdan Sızlar kitaplarında yer alan toplam elli öyküsü incelendi. Çalışmamız giriş ve sonuç kısımlarının dışında dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında öykü türünün gelişiminden kısaca bahsedildi. İlk bölümde Güray Süngü'nün hayatına değinildi. İkinci bölümde öykülerindeki olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân ve bakış açısı ve anlatıcı incelendi. Üçüncü bölümde yalnızlık, bunalım, kaçış, delilik vb. bireysel sorunlar tematik açıdan değerlendirildi. Dördüncü bölümde ise dil ve üslubun yanı sıra anlatım tekniklerine yer verildi. Çalışmamızın sonuç bölümünde Güray Süngü'nün öyküleri hakkında genel bir değerlendirme yapıldı. Ekler bölümünde ise Güray Süngü ile yapılan mülakata yer verildi.
Özet (Çeviri)
Güray Süngü is an attention-grabbing name among the new generation storytellers. The artist who carved out a niche for himself at Turkish Storytelling after 2000 has 11 literary Works – 6 novels , 1 long story and 4 short stories. In our study, total 50 short stories which are in Güray Süngü's books- Deli Gömleği, Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi, Köşe Başında Suret Bulan Tek Kişilik Aşk and Vicdan Sızlar- were examined. Our study consists of 4 main chapters except for the introduction and the conlusion chapter. In the introduciton chapter, the development of the story type was mentioned. In the first chapter, Güray Süngü's life was mentioned. In the second chapter, the plot, the characters, the time, the place and the point of view which are in Güray Süngü's stories were examined. In the third chapter, loneliness, depression, escape and lunacy were assessed in terms of thematic. In the fourth chapter, the techniques of telling besides language and the author's style in the stories were included. In the conlusion chapter of our study, a general review about Güray Süngü's stories were done. In the appendix part, the interview with Güray Süngü was included.