Güray Süngü ve öykücülüğü üzerine bir inceleme
An examination on Güray Süngü and his story-writing style
- Tez No: 566906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güray Süngü, postmodern anlatı, öykü incelemesi, Güray Süngü, postmodern narration, story examination
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Güray Süngü, çağdaş Türk öyküsünün önemli isimlerinden biridir. Yazar genç yaşına rağmen öykü ve roman türlerinde birçok eser vermiştir. Bu çalışmada Güray Süngü'nün dört öykü kitabında yer alan öyküleri incelenmiş ve bu incelemelerden hareketle yazarın öykücülüğü üzerine tespitler yapılmıştır. Kendine has bir üsluba sahip olan Güray Süngü'nün öykülerinin odağında, modern ve postmodern çağın bireylerinin içine düştüğü yabancılaşma, yalnızlık duygusu ve buna bağlı olarak gelişen ölüm, intihar, korku, aşk gibi konular yer alır. Yazar, öykülerinin hemen hepsinde açık bir şekilde modern ve postmodern çağın aksaklıklarını eleştirir. Güray Süngü postmodern anlatının imkânlarından oldukça fazla faydalanan bir yazardır. Bu anlamda odaklandığı konuları; üstkurmaca, metinlerarasılık ve ironi gibi yöntemlerden faydalanarak daha dikkat çekici ve katmanlı bir hâle getirmiştir. Öykülerinin atmosferini kişileriyle, kurgusuyla, temasıyla, anlatım teknikleriyle bir bütün olarak düşündüğü görülen Güray Süngü, bu güçlü edebî tarzıyla edebiyatımızın son dönem öykücülüğünde önemli isimlerinden biri hâline gelmiştir. İki bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde yazarın hayatı, edebî kişiliği, öykücülüğü ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise yazarın Deli Gömleği, Hiçbir Şey Anlatmayan Hikâyelerin İkincisi, Köşe Başında Suret Bulan Tek Kişilik Aşk ve Vicdan Sızlar adlı öykü kitaplarında yer alan öyküler, biçim ve içerik yönünden etraflıca incelenmiştir. Sonuç kısmında ise yapılan incelemeden hareketle elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Güray Süngü is one of the prominent names of contemporary Turkish story literature. Despite his young age, he has authored many books of short stories and novels. In this study, the stories in four story books of Güray Süngü has been examined, and determinations on his story-writing and style have been made based on these examinations. Güray Süngü, in his own style, focuses on the subjects such as the alienation faced by the individuals belonging to the modern and postmodern age, the feeling of loneliness and death, suicide, fear, and love which are the results of the mentioned problems. The author explicitly criticizes the troubles of modern and postmodern age in almost all his stories. Güray Süngü is a writer who benefits the possibilities of postmodern narration greatly. In this regard, he makes more striking and deep the subjects he focuses on by benefitting from the methods such as metafiction, intertextuality, and irony. It is seen that Süngü considers and handles the atmosphere of his stories as a whole with the characters, fiction, theme, and narrative techniques. He has become one of the important figures in the recent story-writing of our literature thanks to his powerful literary style. In the first part of our two-part study, the biography, literary personality, story-writing, and books of the author are included. In the second part, the stories in his books Straitjacket, The Second of the Stories that Tell Nothing, One-Man Love that Concretizes at the Corner, and The Remorse-less are examined in detail in terms of style and content. In the conclusion, the findings achieved by the examinations are evaluated.