Mutfak mobilyalarında pazarlama, üretim ve müşteri memnuniyeti analizi 'Kütahya örneği'
Analysis of kitchen furniture's marketing, production and customer faction, exemple of Kutahya province
- Tez No: 579889
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mutfak, Konut, Tasarım, Pazarlama, İş Akışı, Kitchen, House, Design, Marketing, Workflow
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Firmalar müşteri ihtiyaçlarına göre oluşturdukları ürün çeşitliliklerinde, faaliyetlerin verimli gerçekleşmesini, en az enerji ile en yüksek performans düzeyinin elde edilmesini amaçlamaktadırlar. Bu yüzden ürünlerinin ergonomik olmasına dikkat etmektedirler. Yaşamımızın bir parçası olan konutlar, insanların birincil ihtiyaçlarının karşılamasına öncelik ettiği için birçok araştırmaya konu olmuştur. Konut içerisinde bulunan mutfakta, bu çalışmalar içerisin de yer alır ve birçok eylem alanı içermesi nedeniyle de, mutfak tasarımı 'ergonomi' biliminden öncelikli olarak faydalanılması gereken bir mekândır. Literatür de, mekân olarak mutfak, mutfak teçhizat elemanları, pazarlama öncesi ve sonrası iş akışı analizine ilişkin birçok çalışma bulunmaktadır. Modüler mutfak ve ergonomi arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar ise sınırlı sayıdadır. v Mutfak mobilyalarında pazarlama, üretim ve müşteri memnuniyeti analizi 'Kütahya örneği' isimli tez ile yapılan araştırmanın amacı, mutfak ve mutfağa ilişkin modüllerin tanımını yapmak, tanımlanan mutfak modüllerini ergonomik açıdan incelemek, pazarlama öncesi ve sonrası müşteri istek ve refah düzeyinin analizini yapmak ve bu doğrultu da incelenen modüler sistemlerin kullanıcı memnuniyetini ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında, Kütahya ilinde bulunan beş farklı firma müşterileriyle toplu konuttaki kullanıcı memnuniyet düzeyini belirlenme amaçlanmıştır, memnuniyet düzeyini belirleme ölçütleri belirlenirken ergonomik kriterlerden faydalanılmıştır. Bu bilgiler doğrultusunda kullanıcılara, mutfaklarını ve tercih ettikleri firma hakkında değerlendirebilecekleri anket sunulmuştur. Ankette, beş farklı firmanın yirmişer müşterisine bağlı olarak toplamda yüz kişiye iletişim değerlendirmesi, ürün değerlendirmesi, hizmet değerlendirmesi, genel değerlendirme gibi konu başlıkları adı altında 14 farklı soru sorulmuştur. Anketten elde edilen sonuçlara göre, mutfağın kullanım sıklığı, kullanım süresi, mutfaklarındaki memnuniyet seviyeleri, ürün tesliminden sonraki değerlendirmeler gibi birçok konuda veriler elde edilmiştir. Toplu konutlar da tek tip olarak sunulan mutfakların, müşteri görüşüne uygun olduğu ve memnuniyet düzeyinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, müşteri memnuniyetini daha da arttırmak amacıyla ihtiyaca yönelik ve özgün tasarımların müşteriye sunulması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of firms is to ensure that the activities are realised efficiently and to obtain the highest level of performance with the least energy in an artificial environment created on the basis of customer needs. Therefore, the“ergonomics”science is used. Housing, which is a part of the artificial environment, has been the subject of several studies since it priorities the primary needs of people. The kitchen, being part of the housing is involved in these studies. As kitchen design includes several action areas, it should essentially benefit from the“ergonomics”science. In literature, there are several studies related to kitchen as a place, kitchen equipment elements, workflow analysis before and after marketing. On the other hand, the number of studies examining the relationship between modular kitchen and ergonomics are limited. The aim of this research which analyses the details of project design in house kitchens and the pre and post marketing workflow, is to define the kitchen, the modules concerning kitchen, to examine the defined kitchen modules from an ergonomic perspective, to analyses the level of welfare of the customer before and after marketing and in this respect, to present the user satisfaction of the modular systems examined. vii Within the scope of this study, it is aimed to determine the level of user satisfaction in mass housing with the customers of five different companies in Kütahya province. Ergonomics science was used to identify the criteria for determining satisfaction level. In the direction of these informations, a questionnaire was given to the users about their kitchen and their preferred company. In this questionnaire, a total of one hundred people of five different companies were questioned: 16 questions were asked under the title of communication evaluation, service evaluation and general evaluation. According to the results of the survey, several results were obtained such as frequency of use of kitchen, occupancy, satisfaction levels in kitchen, evaluations after product delivery. It has been observed that the kitchens presented as a single type in mass housing are appropriate to the customer opinion and the level of satisfaction is higher. In the line with these results, it has been suggested that need-based and original designs should be presented to the customer in order to increase the customer satisfaction.