Marmaray Tüp Geçit kazıları Sirkeci İstasyonu'nda ele geçen Karadeniz kökenli Amphora mühürleri (Herakleia Pontika, Sinope, Amastris ve Khersonesos)
The Amphora stamps from Black Sea region found in the Marmaray Tunnel excavations at Sirkeci Station (Heracleia Pontica, Sinope, Amastris and Khersonesus)
- Tez No: 580276
- Danışmanlar: PROF. DR. GONCA ŞENOL KARDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Byzantion, Hellenistik Dönem, Deniz Ticareti, Ticari Amphora Mühürleri, Marmaray Kurtarma Kazıları, Byzantion, Hellenistic period, sea trade, amphorae stamps, Marmaray rescue excavations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Son yıllarda İstanbul'un çeşitli semtlerinde, özellikle ulaşım problemlerine çözüm getirmek amacıyla yapılmış, büyük çaplı inşaat projeleri, kent tarihinin arkeolojik kazılarla yeniden değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Bu projelerden ilki, Marmaray Tüp Geçit Projesi kapsamında yapılmış olan, arkeolojik kurtarma kazı çalışmalarıdır. Çalışmalar başlangıçta ulusal bir ulaştırma projesiyken, arkeolojik kazılardan elde edilen verilerle, hem ulusal hem de uluslararası alanda, araştırmacıların ilgi odağı haline gelmiştir. 2004-2012 yılları arasında sürdürülmüş olan çalışmaların önemli istasyonlarından biri olan, Marmaray Sirkeci İstasyonu kazıları sonucunda, Byzantion'un özellikle Hellenistik Dönem'e tarihlenen bölümüyle ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu çalışma, antik dönemde, Karadeniz, Ege ve Akdeniz deniz ticaretinde, çok önemli bir role sahip olan Byzantion'un, Hellenistik Dönemde, Karadeniz Bölgesi'ndeki iki önemli kent ile olan ticari ilişkilerini, amphora mühürleri aracılığıyla kanıtlayan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The extensive engineering and construction projects undertaken in several Istanbul districts in the last years, particularly those aiming to solve transportation issues, have enabled a reassessment of the history of the city through archeological excavations. Among them, the most important archeological excavations are the ones carried out within the scope of the Marmaray Project. While it was initially a large scale transportation project, the data and material evidence collected in the course of the archeological excavations became the focus of growing attention of researchers, both nationally and internationally. As a result of the excavations performed at the Marmaray Sirkeci Station between 2004 and 2012, important information about the city of Byzantion dating back to the Hellenistic period was obtained. This is the first study that proves, through amphora stamps, the commercial relations between Byzantion and two important cities of the Black Sea region during the Hellenistic period, as well as the important role played by Byzantion in the sea trade in the Black Sea, the Aegean and the Mediterranean.