Türkiye'de kadın hareketinin kurumsallaşması: Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı
Institutionalization of the women's movement in Turkey: Women's Library and Information Center Foundation
- Tez No: 580300
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ZEYNEP SUDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Hareketinin Kurumsallaşması, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, Birinci Dalga Feminizm, İkinci Dalga Feminizm, Osmanlı Dönemi Kadın Hareketi, KA-DER, KEİG, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Institutionalization of Women's Movement, Women's Library and Information Center Foundation, First Wave Feminism, Second Wave Feminism, Women's Movement in the Ottoman Period, Oral History, KA-DER, KEİG, Purple Roof Women's Shelter Foundation, Women's Entrepreneurs Association of Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Feminist bakış açısıyla ele alınan“Türkiye'de Kadın Hareketinin Kurumsallaşması: Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı”başlıklı tez çalışmasında feminist hareketin Türkiye'de dönemlere ayrılış biçimi ve arasındaki farklar üzerine bir inceleme yapılacaktır. Ardından günümüzde kadın hareketinin durumu üzerine bir değerlendirme yazısı yazılacaktır. Tezin ikinci bölümünde ise; Türkiye'deki kadın hareketinin bir sonucu olarak ortaya çıkan kurumlar ele alınmıştır. Özellikle istihdam, şiddet, bilgi ve siyaset alanında kadınların başlattıkları hareketin daha örgütlü bir yapıya dönüştüğünü gözler önüne sermek amaçlanmıştır. Son bölümde ise tezin asıl araştırma konusu olan "Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı üzerine derinlemesine bir araştırma yapılacaktır. Kuruluş sürecinden idari yapısına, faaliyetleri, yayınları, koleksiyonları hakkında detaylı bir bilgi vermeye çalışılarak, kurumun kadın hareketi açısından önemi üzerinde durulacaktır. Bu tezin en büyük amacı; kadın tarihine ait belgeleri bünyesinde barındırmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak olan bir kurumun, kurum tarihini görünür hale getirmektir. Tez çalışması, yöntem olarak arşiv taraması, sözlü tarih görüşmesi, yüksek lisans ve doktora tezlerine ve ikinci el literatürün taranmasına dayandırılmıştır. Eski Genel Kurul Üyesi Ceylan Orhun, Vakıf Gönüllüsü Burçin Topal Midilli, Genel Kurul Üyesi Sönmez Taner ve Vakıf Kurucu Üyesi Şirin Tekeli ile sözlü tarih görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Her bir farklı alanda Vakfa destek sağlamış ve sağlamaya devam etmekte olan farklı dört kişi seçilerek deneyim ve bilgi birikimleri aktarılmaya çalışılmıştır. Bu kişiler ile sözlü tarih görüşmelerinin gerçekleştirilmesinin sebebi ise kolay erişebilir ve planlama yapabilir olmalarıdır. Aynı zamanda gazete ve dergilerde yayımlanmış olan KEKBMV hakkındaki çeşitli haberlerin taraması da gerçekleştirilmiştir. Bununla beraber Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgisi Merkezi Vakfı'nın ürettiği yazılı kaynaklar, KEKBMV'ye ait kurum arşivi çalışmanın kaynakları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Dealt with the feminist perspective“Institutionalization of the Women's Movement in Turkey: Women's Library and Information Center Foundation”thesis titled will be done a study on the difference between the feminist movement's departure form the periods in Turkey. Afterwards, an evaluation paper will be written on the situation of the women's movement. In the second part of the thesis; the institutions as a result of the women's movement in Turkey were discussed. In particular, it was aimed to show that the movement initiated by women in the field of employment, violence, knowledge and politics turned into a more organized structure. In the last part, an in-depth study will be conducted on the main research topic of the thesis The Women's Library and the Information Center Foundation. From the establishment process to the administrative structure, activities, publications, collections, trying to give a detailed information about the importance of the organization for women's movement will be emphasized. The main purpose of this thesis is; to hold the documents of the history of women, to protect and to transfer to future generations of an institution, to make visible the history of the institution. Thesis was based on archival researches, oral history interview, master's and doctoral theses, and screening of used literature. Former General Assembly Member Ceylan Orhun, Foundation Volunteer Burçin Topal Midilli, General Assembly Member Sönmez Taner and Foundation Founder Member Şirin Tekeli conducted oral history interviews. Four different people who supported and continue to support the Foundation in each different field were selected and tried to convey their experience and knowledge. The reason for conducting oral history interviews with these people is that they are easily accessible and able to plan. At the same time, a variety of news about KEKBMV, which was published in newspapers and magazines, was examined. In addition, the written sources produced by the Women's Library and Information Center Foundation and the archive of the institution of KEKBMV are among the sources of the study.