Aydın metropolünde kentsel çevre analizi (Kentsel ekoloji) çalışması: Söke örneği
Research of urban environmental analysis (Urban ecology) in Aydin metropolitan area : Case of Söke district
  1. Tez No: 580446
  2. Yazar: ECE ÖZYALÇIN ARIÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİFE KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel ekoloji, kentsel çevre analizi, kentleşme, Söke, Aydın, Urban ecology, urban environmental analysis, urbanization, Söke, Aydın
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Dünyada son dönemde kentleşme büyük bir hızla artmaktadır. 2050 yılına gelindiğinde Birlemiş Milletlere göre dünya nüfusunun yarısından fazlasının kentlerde yaşayacağı tahmin edilmektedir. Bu durum sonucunda da kentler önemli bir ekolojik sisteme dönüşmektedir. Ekoloji bilimi kenti bütün bir ekolojik sistem olarak incelememekteydi. Çoğu zaman sadece kentin flora ve faunasına odaklanmaktaydı. Fakat kent canlı ve cansız organizmalarıyla bütün bir ekosistemdir. Bu durum da kentsel ekolojinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kentsel ekoloji kentsel çevrede yer alan canlı ve cansız organizmaların tamamını birbiriyle ilişkilendirerek incelemektedir. Kentsel ekoloji kent coğrafyası, şehir planlama, ekoloji gibi birçok bilimle ilişkili ve onların metodolojisini kullanan genç bir dilim dalıdır. Özellikle son yüzyılda kentleşmenin artmasıyla ve buna bağlı sorunların ortaya çıkması ile kentsel ekoloji bilimi daha fazla gelişme göstermiş, önemi artmıştır. 1980'lerden sonra Söke'nin kentleşme hızı artmıştır. Özellikle 1990'lardan sonra artan göçlerle kent büyümeye devam etmiştir. 2010 yılından sonra ise kentte yatay genişlemenin yanı sıra dikey yönde de genişleme görülmüştür. Üniversitenin açılmasıyla nüfus daha da artmıştır. İlk kurulduğunda 2 mahalle olan Söke kenti günümüzde 8 mahalleye kadar büyümüştür. Özellikle Atatürk¸ Yenicami ve Yenikent mahallelerinde sürekli bir yapılaşma görülmektedir. Bu sürekli yapılaşma ve kentleşmenin sonucu olarak kent sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenlerden dolayı Söke kentinin kentsel çevre analizi (kentsel ekoloji) çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, urbanization has been increasing rapidly. By 2050, it is estimated that more than half of the world's population will live in cities according to the United Nations. As a result of this situation, cities become an important ecological system. Ecology science did not examine the cityy as a whole ecological system. Most of the time, it focused only on the flora and fauna of the city. But the city is an entire ecosystem with its living and inanimate organisms. This has led to the emergence of urban ecology. Urban ecology examines all living and non-living organisms in the urban environment with link each other. Urban ecology is a new science that is associated with many sicences such as urban geography, urban planning and ecology and uses their methodology. Especially with the increase of urbanization in the last century and related problems emerged, the science of urban ecology has developed more and its improtance has increased. After the 1980s, the urbanization rate of Söke increased. Especially after the 1990s, the city continued to grow with migration. After 2010, the city experienced horizontal expansion as well as vertical expansion. Populatioın increased with the opening of the university. The city of Söke, which was originally founded in 2 neighborhoods, has now grown to 8 neighborhoods. Particularly in Atatürk, Yenicami ve Yenikent neighborhoods, continuous contstruction is seen. As a result of this continuous construction an urbanization, the city faces problems. For the reasons, the urban environmental analysis (urban ecology) of Söke was carried out.