1990'lardan 2017'ye kadar Türk ve İtalyan medyasında küreselleşme sürecinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of the globalization process in The Turkish and The Italian media from 1990s to 2017
- Tez No: 580560
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA HEPKON
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Polarized Pluralist Model, comparative research, professionalization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Küreselleşme, sosyal yaşamın ve dünya düzeninin yeniden yapılandırıldığı, karşılıklı bağımlılık ve entegrasyonun tarihsel olarak arttığı kapitalizm tarihinde yeni bir evre olarak tanımlanır. Mevcut çalışma, küreselleşme tartışmaları etrafında teorik yaklaşımları ve bu yaklaşımların iletişim alanındaki yansımalarını, küresel haber akışı ile ulusal medya politikaları arasındaki ilişki bağlamında tartışmaya çalışacaktır. Bu amaçla, Daniel C. Hallin ve Paolo Mancini tarafından ortaya koyulan“Kutuplaşmış Çoğulcu Model”çerçevesinde, İtalya ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir analiz sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, araştırmaya dahil edilen iki ülke basını arasındaki öncelikli olarak benzerliklerin sonrasında ise farklılıkların altını çizmektir. Bu çalışmanın önemi, günümüzde özellikle daha da küreselleşen ve belirli aktörlerin dinamiklerini görmeye çalışan dünyada, uluslararası ve karşılaştırmalı araştırmalara duyulan gereksinimin artmasına ve bu tür çalışmaların daha önemli hale gelmesi gerçeğine dayanmaktadır. Bu çalışma, medya sistemlerinin gazetecilik söylemi üzerindeki etkisini açıklamak amacı ile İtalyan ve Türk ulusal basınını içerik analizi ile incelemiştir: her iki ülkede yayın yapan en büyük gazeteleri ele alarak iki ülkede gazetecilik profesyonelliğinin benzerlik ve farklılıklarını analiz etmek için karşılaştırmalı bir yaklaşım sunmaktadır. Bununla birlikte, 5 Türk gazeteci ve 5 İtalyan gazeteci olmak üzere toplamda 10 gazeteci ile derinlemesine görüşme yapılmış ve elden edilen veriler profesyonelleşme kategorisi altında karşılaştırılmıştır.“Kutuplaşmış Çoğulcu Model”e göre her iki ülke makro perspektife uyum sağlasa da, derinlemesine görüşmelerde farklı uluslararası nüanslar ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeleri: Kutuplaşmış Çoğulcu Model, Karşılaştırmalı araştırma, profesyonelleşme.
Özet (Çeviri)
Globalization; is described as a brand new phase in the history of capitalism, where social life and world order are restructured and interdependence and integration have increased historically. This study will try to discuss the theoretical approaches around the globalization debates and the reflections of these approaches in the field of communication in the context of the relations between the global news flow and the process of determining the national media policies. This study presents a cross-national comparative analysis between Italy and Turkey within the framework of Polarized Pluralist Model introduced by Daniel C. Hallin and Paolo Mancini. The goal of this work is to underline the similarities fırst but also the differences coming out in those two different countries in the press field. The importance of this work resides on the fact that cross-national research and comparative research are becoming more and more important nowadays, especially in a World that becomes more globalized and which tries to see the dynamics of particular actors. This study presents a comparative content analysis of the Turkish and Italian national press in order to explain the effect of media systems on journalistic discourse and a comparative approach is used to analyse similarities and differences in professionalization between Italy and Turkey using the biggest journals in these countries. 5 in-depth interviews with Turkish journalist and 5 in-depth interviews with Italian journalists will be compared fi tunder the professionalization category. Even if the Polarized Pluralist Model seems to fit in both countries in a macro perspective, with the in-depth interviews the different cross-national nuances come out.