Turistik tüketici olarak kültür ve sanat çalışanlarının seyahat motivasyonlarının belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research for determining travel motivations of culture and art employees as a tourist consumer
  1. Tez No: 580631
  2. Yazar: ÖKTEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Turistik Tüketici, Seyahat Motivasyonları, Kültür Sanat Çalışanları, Consumption, Tourist Consumer, Travel Motivations, Culture and Art Employess
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Günümüzde insanlar farklı ihtiyaçlardan kaynaklı olarak çeşitli nedenlerle turizm faaliyetlerine katılmaktadırlar. Turizm faaliyetlerine katılmalarına etki eden birçok neden bulunmaktadır. Sosyo-kültürel, ekonomik, psikolojik ve demografik faktörlere bağlı olarak turistik tüketicilerin seyahat motivasyonları da değişkenlik göstermektedir. Bu faktörler temel olarak iki ayrı grupta ele alınmaktadır. Turistik tüketicilerin içsel durumlarından kaynaklanan itici faktörler seyahate çıkmak için karar alma süreçlerini etkilerken, dış faktörlerden kaynaklanan çekici faktörler ise seyahatlerini nereye ve ne şekilde gerçekleştireceklerini etkilemektedir. Bu çalışma kapsamında da turistik tüketici olarak kültür sanat çalışanlarının motivasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle tüketim, tüketici ve seyahat motivasyonları ile ilgili kavramlar tanımlanmış ve seyahat motivasyonunu etkileyen faktörlerden bahsedilmiştir. Yüz yüze anket yöntemi ile elde edilen bulgulara ve analizlere araştırmanın yöntem bölümünde yer verilmiştir. Araştırmaya katılanlardan elde edilen verilerin analizleri sonucunda turistik tüketici olarak kültür sanat çalışanlarının seyahat motivasyonlarını öncelikle güvende olma isteğinin etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca destinasyonların temizliği ve fiyat uygunluğunun da seyahat motivasyonlarını etkileyen diğer faktörler olarak yoğunluk gösterdiği gözlemlenmiştir. Katılımcıların turistik seyahatlerinde en çok havayolunu kullandıkları, oda ve kahvaltı hizmet veren otelleri tercih ettikleri ve ortama 9-12 gün arasında konaklama gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir. Seyahat motivasyonlarına yönelik yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda ölçekte yer alan 28 ifadenin 6 faktör altında toplandığı görülmektedir. Bu faktörler; tesisler ile ilgili özellikler, destinasyon özellikleri, seyahat özellikleri, hizmetin sunulması ile ilgili özellikler, yerel halkın özellikleri ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin özellikler şeklinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, people participate in tourism activities due to various reasons and different needs. There are many reasons for their participation in these tourism activities. Depending on socio-cultural, economic, psychological and demographic factors, travel motivations of touristic consumers also vary. These factors are mainly addressed in two separate groups. The driving factors arising from the internal situation of touristic consumers affect the decision-making processes for traveling, while the attractive factors arising from the external factors affect where and how they will travel. In the scope of this study, it was aimed to determine the motivation of the culture and art workers as tourist consumers. In this context, firstly the concepts related to consumption, consumer and travel motivations are defined and the factors affecting the motivation of travel are mentioned. The findings and analyzes obtained by the face-to-face survey method are given in the method section of the study. As a result of the analysis of the data obtained from the participants, it was determined that the cultural art workers' desire to be safe is primarily motivated by the tourism motivation. In addition, it was observed that the cleanliness of the destinations and the appropriateness of the price were also the other factors affecting the travel motivations. It was determined that the participants, in their travels, mostly preferred airline, preferred hotels which provides room and breakfast services and stayed in average nine-twelve days. As a result of the explanatory factor analysis conducted for the travel motivations, it is seen that 28 statements in the scale are grouped under 6 factors. These factors have been determined as; The characteristics of the facilities, the characteristics of the destination, the characteristics of the travel, the characteristics related to the service delivery, the characteristics of the local people and the characteristics related to the marketing activities.