Türkiye kentleşmesine uyum süreci açısından Suriyeli göçmenler: Doğu Karadeniz bölgesi, Giresun ili örneği
Syrian refugees in terms of urban adaptation process in Turkey: Eastern Black Sea region, the case of Giresun province
  1. Tez No: 580986
  2. Yazar: SADİYE EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentleşme, Göç, Uluslararası Göç, Göçmen, Suriye İç Savaşı, Giresun, Uyum Süreci, City, Urbanization, Migration, International Migration, Refugees, Syrian Civil War, Giresun, Adaptation Process
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş sonucu Türkiye'ye gelen Suriyeli göçmenler kentler üzerinde birçok değişime neden olmuştur.“Türkiye Kentleşmesine Uyum Süreci Açısından Suriyeli Göçmenler: Doğu Karadeniz Bölgesi, Giresun İli Örneği”başlıklı tez çalışmasında, göçmenlerin Türkiye kentleşmesindeki rolleri ile göçün kente etkileri incelenmiştir. Göçmenlerin kent hayatına ilişkin uyum sorunları ele alınmıştır. Çalışmada alan araştırması olarak Giresun kentine yerleşen Suriyeli göçmenlerin kente tutunma süreçleri analiz edilmiştir. Suriyeli göçmenlerin kente tutunma süreçlerini öğrenmek için anket yöntemi kullanılarak alan araştırması yapılmıştır. Ankete ilişkin veriler SPSS 21 programda yer alan frekans analizi ve çoklu yanıt analizi ile değerlendirilerek yorumlanmıştır. Giresun'da yaşayan Suriyeli göçmenlerin kente uyum süreçleri değerlendirildiğinde eğitim, barınma, istihdam, sağlık ve toplumsal ilişki alanında sorun yaşadıkları görülmüştür. Göçmenlerin bu alanlarda yaşadıkları sorunlar kente uyum sürecini zayıflatmıştır. Çalışma kapsamında göçmenlerin kente uyumu ile ilgili genel bir değerlendirme verilmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Syrian refugees coming to Turkey in 2011 due to emerging Syrian war have led to many changes on cities. In this thesis titled“Syrian Refugees In Terms of Urban Adaptation Process ın Turkey: Eastern Black Sea Region, The Case of Giresun Province”, the roles of Syrian refugees in urbanization process and the effects of immigration in Turkey were examined. Adaptation problems of refugees related to urban life were discussed. In this study, the adaptation process of Syrian refugees living in Giresun was analyzed by doing a field survey. A field survey was conducted using the questionnaire method to find out the adaptation processes of Syrian refugees to the city. The data related to the questionnaire were evaluated with frequency analysis and multiple response analysis in SPSS 21 program. When the adaptation process of the Syrian refugees living in Giresun is examined, it is seen that they have problems in the field of education, housing, employment, health and social relations. The problems that refugees are facing in these areas have weakened the adaptation process to the city. Finally, within the scope of the study, a general evaluation about the adaptation of Syrian refugees to the city was given and suggestions were made.