El-vâfî fi şerhi'l Erbâ'ine'n Nevevîyye' adlı eserin hadis şerhçiliği açısından incelenmesi
Exami̇nnati̇on of the book 'Al-wafi̇ fi̇ Sharhi̇ Erba'i̇ne'n nevevi̇yye' i̇n terms of the i̇nterpretati̇on of hadi̇th
  1. Tez No: 581145
  2. Yazar: MEHMET EKER
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MUSTAFA KARABACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Şerh, el-Vâfi, Metot, Erbain, Hadith, Sharh, al-Vâfi, method, Erbain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hadisler Kur'an-ı Kerim'den sonra İslam dininin ikinci kaynağıdır. Hadisler Kur'an-ı Kerim'in tefsiri mahiyetindedir. Kur'an'ın anlaşılması, maksadının izharı için Allah'ın kendisine vahyin manasını öğrettiği hz. Peygamber'e müracaat etmek en sahih yoldur. Bu da sünneti anlamaktan geçer. Hadisler de bu vazifeyi görür. Hz. Peygamber'den rivayet edilmiş bazı hadislerde kırk hadis ezberi teşvik edilmiştir. Birçok âlim bunun için kırk hadis derlemesi yapmıştır. Bunlardan biri ise Nevevî'nin kırk hadis derlemesidir. Nevevî'nin yapmış olduğu kırk hadis derlemesi asırlar boyunca İslam dünyasında revaç bulmuştur. Üzerine elliyi aşkın şerh yazılmıştır. Bu şerhlerden biri de Mustafa el-Boğa ve Mustafa Musti'nin yazmış olduğu el-Vâfi fi Şerhi'l Erbain'en Neveviyye adlı eserdir. Eser çağdaş bir şerhtir. Ülkemizde çeşitli eğitim kurumlarında okutulmaktadır. Gerek Üniversite gerekse muhalled usulü takip eden kurumlar esere revaç göstermişlerdi el-Vâfi fi Şerhi'l Erbain'en Neveviyye adlı eserde hadisler şerh edilirken önce hem lafzen hem de muhteva açısından incelenmiştir. Lafzen incelenirken hadislerde ki geçen garipler kelimelerin anlamları tespit edilmiş, okunması zor olan kelimelerin okunuşu verilmiş ve ravilerin hayatına değinilmiştir. el-Vafi 'de muhteva açısından şerhde ise öncelikle Kur'an ve Hadisler kaynak olarak kullanılmıştır. İlk dönem ve sonraki dönem âlimlerin şerh edilen hadisle ilgili yorumları dikkate alınmıştır. Hadisin varsa sebeb-i vürudu verilmiştir. Hadislerde şarihler kendi yorumlarınıda yapmışlar, hadisten fıkhi ve gündelik hayatta uygulanabilir hükümler çıkarmışlardır. Bu şerhte kelami tartışmalara yer verilmemiş, ehl-i hadisin çizgisi takip edilmiştir. Bilim Kodu:60402
Özet (Çeviri)
Hadiths are the second source of Islamic religion after the Qur'an. Hadiths are the exegesis of the Quran. In the understanding of the Qur'an, Allah taught him the meaning of revelation for the purpose of explaining. The most authentic way to appeal to the Prophet. This is through understanding circumcision. Hadiths also perform this task. Hz. Muhammad encouraged to memorize forty hadiths. Many scholars have compiled forty hadiths for this. One of them is Nevevî's compilation of forty hadiths. The forty hadiths compiled by Nevevî have been popular in the Islamic world for centuries. Over fifty commentary is written on it. One of these commentaries is the work of al-Vâfi fi Şerhi ell Erbain'en Neveviyye written by Mustafa el-Boğa and Mustafa Musti. The work is a contemporary commentary. It is taught in various educational institutions in our country. In el-Vâfi fi Şerhi'l Erbain'en Neveviyye, the hadiths were first examined in terms of both lafzen and content. While analyzing the meanings of the weird words in the hadiths were determined, the words which were difficult to read were given and the life of the narratives was mentioned. In terms of content in al-Wafi, firstly the Qur'an and Hadiths were used as sources in the commentary. The interpretations of the scholars of the first and subsequent periods about the annotated hadith were taken into consideration. The hadiths made their own interpretations in the hadiths, and had made fiqh and applicable provisions in daily life from the hadith. In this commentary, theological debates were not included, and the line of the hadith was followed. Science Code:60402