Davranışsal iktisat bağlamında tüketici davranışlarının incelenmesi: Çevre dostu tüketim örneği
Examining of consumer behaviors in the context of behavioral economics: Example of eco-friendly consumption
- Tez No: 581144
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL UZUNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Tüketim, Çevre Dostu Tüketim, Behavioral Economics, Consumption, Eco-Friendly Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan davranışsal iktisat tüketicilerin her zaman rasyonel kararlar veremeyeceği, tüketicilerin kararlarında ancak sınırlı rasyonel olabileceği öngörüsüyle iktisat bilimine yeni ve gerçekçi bir boyut kazandırmıştır. Ekonomik analizleri psikolojik temellere dayandıran ve bu analizleri deneysel ve günlük hayat tecrübelerine dayalı veriler doğrultusunda yapan davranışsal iktisat, tüketicileri rasyonel kararlar vermekten alıkoyan nedenler üzerinde durarak daha iyi kararlar alınması adına çözüm önerilerinde bulunmaktadır. Bu bağlamda bu çalışma davranışsal iktisat ve yaklaşımları çerçevesinde tüketici davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, davranışsal iktisadın ortaya çıkış ve gelişim sürecine, geleneksel iktisat anlayışının temel varsayımlarından yola çıkılarak kırılma noktalarına ve davranışsal iktisat yaklaşımlarına değinilmiştir. Bunlara ek davranışsal iktisadın çalışma alanları ve toplumsal yaşama yapmış olduğu katkılar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde tüketim, tüketici davranış eğilimi, tüketici davranışını açıklayan modeller, tüketici satın alma süreci ve bu süreci etkileyen faktörlere değinilmiş ve davranışsal iktisat çerçevesinde yorumlamalar yapılmıştır. Bunlara ek çevre dostu tüketim, tüketici kavramlarından ve davranış eğilimlerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde çevre dostu tüketim anlayışına yönelik yapılan anket uygulaması için zemin hazırlanmıştır. Çalışmanın son bölümünü oluşturan anket çalışması ise Beşiktaş ilçesini kapsayan 23 mahallede gerçekleştirilmiştir. Anket birbiri ile doğrudan ilişkili sorulardan oluşmaktadır. Bu sorular çevresel farkındalık, duyarlılık ve çevre dostu satın alma konusundaki tüketici görüşlerinin saptanması amacıyla yapılmış ve elde edilen bulgular çevreyi korumaya yönelik daha iyi kararların alınması adına davranışsal iktisat çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Behavioral economics that emerged in the second half of the 20th century brought a new and realistic dimension to the economics with the foresight that consumers couldn't always make rational decisions that could only be limited. Behavioral economics which base economic analyzes on the psychological basis and makes them which are based on experimental and daily life experiences, offers solutions to make better decisions by focusing on the reasons that prevent consumers from making rational decisions. In this context, this study made to examine the consumer behaviour in terms of behavioral economics and its approaches. In the first part of this study, the process of emergence and development of behavioral economics, the differences between traditional economics and behavioral economics and neo-classical economics and behavioral economics' approaches have been discussed via the assumptions of behavioral economics. Additionally the fields of behavioral economics and its contributions to social life have been discussed. In the second part of the this study, consumption and customer behaviour tendencies, the models that explain customer behaviour, consumer buying process and the factors which affect this process have been discussed and commented in terms of behavioral economics. Additionally eco-friendly consumption, consumer concepts and the behavior tendencies have been discussed. In the third part of this study, the questionnaire for the eco-friendly consumption has been prepared. And the questionnaire which is the last part of this study, has been done in 23 districts of Beşiktaş. The questionnaire consists of questions that are directly related to each other. And they have been prepared for the consumers' opinions about eco-friendly awareness, sensitiveness and buying behaviour and the findings have been commented in terms of behavioral economics to be made better decisions.