Örgüt kültürünün inovasyon performansı üzerine etkileri: Kahramanmaraş Teknokent'te bir uygulama
The effects of organization culture on innovation performance: a case study on Kahramanmaras Technopark
- Tez No: 581177
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, İnovasyon Performansı, Organisation Culture, Innovation Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmanın temel amacı örgüt kültürü ile inovasyon performansı alt boyutlarının kendi aralarındaki ilişkiler ve eğilimlerinin incelenmesidir. Çalışmada öncelikle kapsamlı bir literatür çalışması yapılmış ve konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalara yer verilmiş daha sonra örgüt kültürü ve modelleri ele alınmış ve son olarak inovasyon performansı ile ilgili literatüre yer verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde de alan çalışmasına yer verilmiştir. Üç farklı bölümden oluşan anket sorularında 4 soru demografik faktörleri, 27 soru örgüt kültürünü ve 7 soruda inovasyon performansını içermektedir. Araştırma örneklemi Kahramanmaraş Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren işletme çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Bu anketler 50 bireye uygulanmış olup, yüz yüze anket uygulaması yapıldığı için geçersiz anket çıkmamıştır. Çalışmada betimsel analizler, güvenilirlik analizi, korelasyon, t-testi ve One Way ANOVA analizleri ile basit doğrusal regresyon analizi gibi tekniklerden yararlanılmıştır. Bu analizlerden elde edilen bulgulara göre örgütsel kültürün bazı alt boyutları ile inovasyon performansı arasında bir ilişki çıkmasa da genel olarak örgütsel kültürün inovasyon performansına olumlu katkıları olduğu ve örgütsel kültürdeki artış işletmenin inovasyon performansında da artışa neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the relations and trends of organizational culture and innovation performance sub-dimensions. In the study, firstly a comprehensive literature study has been done and previous studies on the subject have been discussed and then the organizational culture and models have been discussed. Finally, information on innovation performance is given. In the last part of the study, the field study is included. The questionnaire consisted of three different sections included 4 questions, demographic factors, 27 questions of organizational culture and 7 questions of innovation performance. The research sample consists of the employees of the Kahramanmaraş Technopark companies. Survey technique was used as data collection tool. These questionnaires were applied to 50 individuals and no invalid questionnaire was applied because of face to face questionnaire application. In this study, descriptive analysis, reliability analysis, correlation, t-test and One Way ANOVA analysis and simple linear regression analysis were used. According to the findings obtained from these analyzes, although there is no relationship between some sub-dimensions of organizational culture and innovation performance, it has been concluded that organizational culture has a positive contribution to innovation performance and the increase in organizational culture causes an increase in innovation performance of the enterprise.