Yara örneklerinden izole edilen mikroorganizma türlerinin belirlenmesi ve antimikrobiyal duyarlılıklarının araştırılması
Determination of microorganism species isolated from wound samples and investigation of antimicrobial sensitivity
  1. Tez No: 581269
  2. Yazar: RACİ TETİKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT SAFİYE ŞAY COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal duyarlılık, yara enfeksiyonları, yara sürüntü kültürü, Antimicrobial susceptibility, empirical treatment, wound culture, wound infections
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yara enfeksiyonları; hastanın kendi florasında ya da hastane ortamında bulunan bakteriler ile enfekte olması sonucunda meydana gelir. Yara enfeksiyonu etkenleri, gelişen yara bölgesi ve çeşitli risk faktörlerine göre farklılık gösterirler. Bu çalışmada çeşitli kliniklerden gönderilen yara sürüntü kültürlerinden izole edilen mikroorganizmalar ve antimikrobiyal duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ocak 2016-Ocak 2018 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilen 3.748 yara sürüntü örneği retrospektif olarak incelenmiştir. Toplam 286 örnekte bakteri üremesi tespit edilmiştir. Bakterilerin tanımlanması ve antibiyotik duyarlılık testleri otomatize VITEK 2 (bioMerieux/France) sistemi ile yapılmıştır. En sık izole edilen etken E.coli (%22.4) olup, bunu S. aureus (%17.8), P. aeruginosa (%16.1), A. baumannii (%10.9), Enterococcus spp. (%7), Proteus spp. (%7), Klebsiella spp. (%6.6), S. epidermidis (%6.6) ve Enterobacter spp. (%5.6) izolatları takip etmiştir. E. coli suşlarında imipenem, meropenem, ertapenem ve tigesiklin antibiyotiklerinin duyarlılıkları %100 olarak saptanırken, ampisiline %87.8 direnç görülmüştür. S. aureus izolatlarında; vankomisin, amikasin, tigesiklin, teikoplanin, fosfomisin ve diptomisin antibiyotiklerine %100 duyarlılık belirlenirken, ampisiline %81.3 oranlarında direnç tespit edilmiştir. P. aeruginosa'da ise, sefoksitine ve sefuroksime %100 ve kolistine %97.5 duyarlılık izlenirken, trimetoprim/sulfametaksazole %91.7 dirençlilik belirlenmiştir. Bu çalışmada hastanemizde yara yeri enfeksiyonlarına en sık neden olan mikroorganizmaların dağılımı ve antibiyotik duyarlılıkları belirlenmiş ve gram negatif bakterilerin, gram pozitiflerden daha sık etken olarak izole edildiği tespit edilmiştir. Mikroorganizmaların dağılımı ve duyarlılık verilerinin ortaya konması hem etkene yönelik ampirik tedaviye ışık tutması açısından hem de artan direnç oranlarının önüne geçilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Wound infections occur when the patient is infected with bacteria present in his own flora or in hospital environment. Wound infection agents vary according to the wound area and various risk factors. In this study, it was aimed to determine microorganisms and antimicrobial susceptibility isolated from wound swab cultures sent from various clinics. 3.748 wounded swab samples which were sent to the Tokat Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Hospital Microbiology Laboratory between January 2016 and January 2018 were analysed retrospectively. Totally in 286 samples, bacterial growth was detected. Identification of bacteria and antibiotic susceptibility tests were evaluated by conventional methods and VITEK 2 (bioMerieux / France) automated system. The most common isolated agent was E.coli (%22.38), it was followed by S. aureus (17.83%) and P. aeruginosa (16.08%), A. baumannii (%10.84), Enterococcus spp. (%7), Proteus spp. (%7), Klebsiella spp. (%6.64), S. epidermidis (%6.64) ve Enterobacter spp. (%5.59). While the sensitivity of imipenem, meropenem, ertapenem and tigecycline antibiotics to E. coli strains was 100%, resistance to ampicillin was 87.8%. While 100% susceptibility to vancomycin, amikacin, tigecycline, teicoplanin, phosphomycin and diptomycin antibiotics in S. aureus isolates were determined, resistance to ampicillin was 81.3%. While the sensitivity to cefoxide and cefuroxime in P. aeruginosa were 100% and to colystine 97.5%, resistance to trimethoprim/sulfamethoxazole was determined 91.7%. In this study, the distribution of microorganisms and susceptibility of antibiotic that cause the most common wound infections in our hospital were determined and it was found that gram negative bacteria were isolated more frequently than gram positive bacteria. The distribution of microorganisms and the presentation of susceptibility data are important both in terms of enlightening the empirical treatment of the agent and in preventing the increasing of resistance rates.