Okul öncesi dönemdeki çocuklarda kendini yönetme becerisindeki farkındalığın gelişimi: Ataşehir örneği
Development of awareness in self-administrative skills in preschool children: Atasehir case
  1. Tez No: 581279
  2. Yazar: ZEYNEP TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme, Kendini yönetme, Okul öncesi dönem, Farkındalık gelişimi, Ebeveyn-çocuk ilişkisi, Self regulation, Self-management, Preschool period, Awareness development, Parent-child relationship
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Gelişim; fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal yönleriyle bir bütündür. Hızlı bir seyir izleyen okul öncesi dönemde gelişim; çocuğun doğuştan getirdiği özellikler ve çevre etmenleri tarafından şekillenmektedir. İçinde yaşadığı toplum normlarına ve beklentilerine uygun davranışlar gösteren kişi, sosyal yönden gelişmiştir. Çok erken dönemden itibaren temelleri atılmaya başlanan; yemek yeme, giyinme, soyunma, temizlik, tuvalet vb. öz bakımla ilgili alışkanlıkları kazandırmada başta anneler olmak üzere çocuğun bakımıyla ilgilenen kişilere büyük görevler düşmektedir. Bu nedenle okul öncesi eğitim kurumlarındaki okul öncesi çocuklar ve bu çocukların ebeveynlerinin sosyodemografik özellikleriyle kendini yönetme davranışına yönelik tutumları arasındaki ilişki tespit edilmeye ve açıklanmaya çalışılacaktır. Bu araştırmada 48-72 aylık okul öncesi dönemdeki çocuklarda kendini yönetme becerisindeki farkındalığın gelişimi Ataşehir örneğinde incelenmiştir. Bu genel amaç doğrultusunda; okul öncesi dönemde çocuğun kendini yönetme davranışının ailedeki çocuk sayısına, ailede kaçıncı çocuk olduğuna, çocuğun bakımında anneye yardımcı birinin varlığına, anneye yardımcı olan kişiye, aile içinde yaşayan akrabaya, annenin ve babanın eğitim durumuna ve annenin çalışma durumuna göre farklılaşıp farklılaşmadığının diğer bir deyişle 48-72 aylık çocukların kendini yönetme becerisine ne ölçüde sahip olduğunun tespit edilmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 255 okul öncesi kamu ve/veya özel okul öncesi eğitim kurumuna devam eden okul öncesi çocuk ve bunların ebeveynleri oluşturmuştur. Bu araştırmada 12 maddelik kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan Kendini Yönetme Davranışı Ölçeği, 40 maddeden oluşmaktadır. Daha önce geliştirilip uygulanan Kendini Yönetme Davranışı Ölçeği'nin 7 alt boyutundan“Kendine ve Çevresine Özen Gösterme”boyutu için hesaplanan alpha iç tutarlılık katsayısı 0.84;“Özbakım/Giyinme”boyutu için 0.70;“Kendini İfade etme”boyutu için 0.68;“Kişiler Arası İletişim”boyutu için 0.68;“Özbakım/Temizlik”boyutu için 0.49;“Yetişkinden Ayrılma ve Acil Durumlarla Baş Edebilme”boyutu için 0.47;“Kendini ve Eşyalarını Koruma”boyutu için 0.58'dir. Öz düzenleme, kendini yönetme, okul öncesi, bilinçli farkındalık, ebeveyn-çocuk ilişkisi gibi kavramlar üzerinde durularak bu konulardaki diğer akademik düzeydeki çalışmalardan yararlanılmıştır. İstanbul ili Ataşehir ilçesinde yaşayan 255 okul öncesi kamu ve/veya özel okul öncesi eğitim kurumuna devam eden okul öncesi çocuk ve bunların ebeveynlere kişisel bilgi formu ve Kendini Yönetme Davranışı Ölçeğinden oluşan bir çevrimiçi anket uygulaması yapılmıştır. Anket verileri SPSS programı ile değerlendirilmiş, özyeterlik inancının sosyodemografik özellikler arasındaki ilişki karşılaştırılmıştır. iv Çalışma grubunu oluşturan çocukların erkek ve kız çocuğu olması, çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların ailelerindeki çocuk sayısı; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların ailelerindeki kaçıncı çocuk olduğu durumu; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların ailelerinde çocuğun bakımında anneye yardımcı olan kişi durumu; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların aileleri içinde yaşayan akrabanın veya kişinin olması veya olmaması; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların annelerinin eğitim düzeyi; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların babalarının eğitim düzeyi; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların annelerinin çalışıyor olması veya olmaması; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği, çocukların annelerinin yaş aralığı; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği ve çocukların annelerinin algıladığı ailenin ekonomik düzeyi; çocukların kendi kendini yönetme davranışını etkilemediği görülmüştür. Bununla birlikte anneleri çalışmayan çocukların kendi kendini yönetme davranış düzeyi, anneleri çalışan çocukların kendi kendini yönetme davranış düzeyinden fazla olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda çocukların çok büyük bir çoğunluğunun her zaman için“kendine ait eşyaları tanıdığı ve sahiplendiği”, fakat yine aynı çocukların nadiren“yetişkin gözetiminde (bakkala, parka gitme gibi) kısa mesafelerde yetişkinden ayrıldığı”ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla çocukların çoğunlukla bir ebeveyn veya ebeveyn harici bir kişiyle beraber iken kendini yönetme davranışı sergilediği ve kazandığı fakat bunlardan uzaklaştığı takdirde aynı başarıyı gösteremediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Development; physical, cognitive, emotional and social aspects. Development in the preschool period following a rapid course; It is shaped by the innate characteristics of the child and environmental factors. The person who behaves according to the norms and expectations of the society he / she lives in has developed socially. The foundations were laid from the very early period; eating, dressing, dressing, cleaning, toilet etc. In order to gain habits related to self-care, the mothers and especially those who care for the child have big duties. Therefore, the relationship between preschool children in preschool education institutions and their parents' sociodemographic characteristics and attitudes towards self-directed behavior will be tried to be determined and explained. In this study, the development of self-directedness awareness among 48-72 months old preschool children was examined in the case of Ataşehir. For this general purpose; In other words, whether the child's self-directed behavior in the preschool period differs according to the number of children in the family, how many children are in the family, the presence of a helper in the care of the child, the helper of the mother, the relative living in the family, the education status of the mother and father and the mother's working status. It is the determination of the extent to which 72-month-old children have the ability to manage themselves. The study group of the study consisted of preschool children attending 255 preschool public and / or private preschool education institutions and their parents. In this research, a 12-item personal information form was used. The Self-Directing Behavior Scale used in the study consists of 40 items. The alpha internal consistency coefficient calculated for the Göster Self-Care and Self-Care“dimension of the 7 sub-dimensions of the Self-Directing Behavior Scale was 0.84; 0.70 for the bak Self-Care / Dressing ”dimension; 0.68 for the“Self-Expression”dimension; 0.68 for the“Interpersonal Communication”dimension; 0.49 for the“Self-Care / Cleaning”dimension; 0.47 for Ayr Abandonment and Coping with Emergency Situations“; Koruma Protecting yourself and your belongings ”is 0.58 for size. Self-regulation, self-management, preschool, conscious awareness were emphasized and other academic level studies on these subjects were utilized. An online questionnaire consisting of personal information form and Self-Directing Behavior Scale was applied to preschool children attending 255 preschool public and / or private preschool institutions living in Ataşehir district of İstanbul. The questionnaire data were evaluated with SPSS program and the relationship between sociodemographic characteristics of self-efficacy beliefs was compared. The fact that the children in the study group were boys and girls, did not affect the self-directed behavior of the children, the number of children in their families; the situation in which children do not affect self-directed behavior, and how many children are in their families; the state of the person who helps the mother in the care of the child in the families of the children; the presence or absence of a relative or person living in the vi families of the children; the level of education of mothers of children; the level of education of the fathers of the children; whether the mothers of the children are working or not; the age range of children's mothers; the economic level of the family perceived by the mothers of the children; it did not affect children's self-directed behavior. However, it was found that the level of self-directed behavior of children whose mothers did not work was higher than the level of self-directed behavior of children whose mothers worked. As a result of the study, it was found that the vast majority of children had always tanı recognized and possessed their own belongings fakat, but the same children rarely“separated from adults in short distances under adult supervision (such as groceries, going to the park)”. Thus, it has been found that children often exhibit and gain self-directed behavior when they are with a parent or a non-parent person, but cannot achieve the same success if they move away from them.