Spor yapan ve yapmayan Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinde mizah tarzlarının incelenmesi
Examination of humor styles in Uskudar University students who do and do not do sports
- Tez No: 581567
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Profesyonel Spor, Mizah, Mizah Tarzları, Sports, Professional Sports, Humor, Humor Styles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin spor yapıp yapmamalarına göre savunma mekanizmalarının incelenmesidir. Araştırma, Üsküdar Üniversitesi'ne 2018-2019 eğitim-öğretim yılında devam eden öğrencilerle yapılmıştır. Çalışmaya 19-25 yaş aralığında (22,45±1,72) 96 kadın, 97 erkek olmak üzere; toplam 191 lisans öğrencisi katılmıştır. Örneklemin %49,50'si kadınlardan; %50,50'si erkeklerden oluşmaktadır. Araştırmaya 18 yaşından büyük, fiziksel ve ruhsal açıdan klinik olarak problemi bulunmayan öğrenciler alınmıştır. Çalışma yüz yüze yapılmış olup katılımcılar araştırma hakkında bilgilendirilmiştir. Katılımcılar, bilgilendirilmiş onam formunu okuyup imzalamışlardır. Veri toplama aracı olarak, Sosyodemografik Bilgi Formu ve Mizah Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Normallik ve güvenilirlik analizlerinden sonra, araştırmanın beş temel hipotezi test edilmiştir. Mizah tarzları kullanımının, iki bağımsız grup olan kadınlar ve erkeklere göre değişip değişmediğine bakmak için bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Düzenli spor yapan ve yapmayan öğrencilerin kullandıkları mizah tarzlarının farklılaşıp farklılaşmadığına bakmak için bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Düzenli spor yapan öğrencilerin, spor yapma sürelerine ve sıklığına göre kullandıkları mizah tarzlarının değişip değişmediğine bakmak için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Düzenli spor yapan öğrencilerle, düzenli spor yapmanın dışında profesyonel olarak bir sporla uğraşan öğrencilerin kullandıkları mizah tarzlarını analiz etmek için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Tüm analizlerde anlamlılık derecesi 0.05 alınmış; güven aralığı %95 olarak belirlenmiştir. Bulgulara göre, mizah tarzları cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Düzenli spor yapan ve yapmayan öğrencilerin kullandıkları mizah tarzları değişmektedir. Düzenli spor yapan öğrenciler kendini geliştirici mizah (KGM) ve kendini yıkıcı mizah (KYM) tarzlarını daha sık kullanırken; spor yapmayan öğrenciler katılımcı mizah (KM) ve saldırgan mizah (SM) tarzlarını daha sık kullanmaktadır. Mizah tarzlarının kullanımı spor yapma süresine ve sıklığına göre değişmemektedir. Profesyonel olarak bir sporla ilgilenmenin mizah tarzları üzerinde belirleyici bir etkisi bulunmamaktadır. Spor yapmanın bireyi kendi odaklı ve kendi başına mizah yapmaya ittiği görülmüştür. Kendini geliştirici mizah uyumlu bir mizah tarzı olarak kabul edilirken, kendini yıkıcı mizah uyumsuz bir mizah tarzı olarak görülmektedir. Spor yapan gençleri hem uyumlu, hem de uyumsuz mizah yapmaya iten dinamiklerin ileriki çalışmalarca incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the defense mechanisms of university students according to whether they do sports or not. The research was conducted with the students attending Üsküdar University in 2018-2019 academic year. The study included 96 women and 97 men; 191 undergraduate students in total The study included students over the age of 18 (22,45±1,72) who were physically and mentally free of clinical problems. 49,50% of sample were women and 50,50% were men. The study was conducted face to face. Participants were informed about the research; voluntary participation in study was confirmed with Informed Consent Form. Sociodemographic information form and Humor Styles Scale were used as data collection tools. After the analysis of normality and reliability, five basic hypotheses of the study were tested. Independent sample t-test was used to determine whether the use of humor styles changed according to two independent groups, women and men. Independent sample t-test was used to see whether the humor styles used by the students who do regular sports or not do differ. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to determine whether the humor styles used by the students who do regular sports change according to duration and frequency of sports done. Independent sample t-test was used to analyze the humor styles used by students doing sports regularly and students engaged in professional sports in addition to regularly doing sports. In all analyzes, the significance level was taken as 0.05; confidence interval was determined as 95%. According to the findings, humor styles do not differ according to gender. The humor styles used by the students who do regular sports and do not do change significantly. While students doing sports regularly use self-affiliating humor (SAH) and self-destructive humor (SDH) styles more frequently; students who do not do sports use affiliative humor (AFH) and aggressive humor (AGH) more frequently. The use of humor styles does not change according to the duration and frequency of doing sports. Engaging in a sport professionally has no decisive effect on humor styles. It has been seen that doing sports pushes the individual to engage in humor against himself as well as not to need others to make humor. While self-affiliating humor is accepted as a compatible humor style; self-destructive humor is seen as an incompatible humor style. It is recommended that future studies should examine the underlying dynamics that lead individuals who do sports to engage in both harmonious and incompatible humor.