Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sağlık dışı çalışan işçilerin ruhsal durumları ve yaşam kaliteleri
Mental situations and quality of life of non-healthy workers at Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital
  1. Tez No: 581798
  2. Yazar: YELİZ ILDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: iş yaşam kalitesi, genel sağlık durumu, sağlık dışı çalışanlar, quality of work life, general health status, non-health workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırma Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sağlık dışı çalışan işçilerin ruhsal durumları ve yaşam kalitelerini belirlemek amacıyla, tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, sağlık dışında çalışan, (Temizlik, güvenlik, sekreter, alt yapı) 670 kişi oluşturmaktadır. Örnekleme ise evrenin tamamı alınmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Genel Sağlık Anketi–28 ve Çalışanlar için Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Hazırlanan anket formları, mesai saati içinde araştırmaya gönüllü olarak katılan çalışanlara dağıtılarak, doldurmaları sağlanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programına kodlanarak, verilerin dağılımlarının normallik varsayımını sağlaması durumunda, bağımsız iki grup karşılaştırılmasında T-testi, ikiden fazla grup karşılaştırılmasında ANOVA testi kullanılarak, farklılaşma durumlarının önem derecesi incelenmiştir. Araştırma kapsamına alınan işçilerin %59,6'sının iş yeri ile ilgili sağlık sorunu olmadığı, %13'ünün ise olduğu görülmüştür. İşçilerin ÇİYKÖ'leri yaşa göre farklılık göstermezken, GSA-28'e göre farklılık olduğu belirlenmiştir. Eğitim düzeyinin ÇİYKÖ ve GSA-28'ya göre farklılaşma durumu anlamlı bulunmuştur. Çalışanların gelir durum ve eğitim düzeyi ile ÇİKYÖ ve GSA-28 puan ortalaması arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde sağlık dışı çalışanların, iş yaşam kaliteleri, işini severek yapma durumuna, haftalık çalışma süresi olan 30 saat altı ve 30 üzeri çalışma süresine, yaptığı işi kendine uygun bulma durumuna göre farklılığı önemsiz görülürken, genel sağlık durumuyla olan farklılığı anlamlı bulunmuştur. Ayrıca çalışanların, iş yaşam kaliteleri ve genel sağlık durumları eğitim ve gelir düzeyine göre farklılaşması istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Gelir ve eğitim düzeyi yükseldikçe iş yaşam kalitesi ve genel sağlık durumu yükselirken, gelir ve eğitim seviyesi düşük olduğu durumlarda sağlık durumu ve iş yaşam kalitesinin de düştüğü görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, çalışanların eğitim düzeylerinin yükseltilmesine ve gelir seviyelerinin iyileştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital in order to determine the mental status and quality of life of non-health workers. The population of the study consists of 670 people (cleaning, security, secretary, infrastructure) working in Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital. The whole sample was taken. Personal information form, General Health Questionnaire-28 and Quality of Life Scale for Employees were used as data collection tools. The questionnaires prepared were distributed to the employees who volunteered to participate in the study during the working hours. The data obtained were coded into SPSS 22.0 package program and if the distribution of the data provided the assumption of normality, T-test was used for comparison of two independent groups and ANOVA test was used for comparison of more than two groups and the significance level of differentiation cases was examined. It was seen that 59.6% of the workers included in the study did not have any health problems related to the workplace, and 13% of them were working. While ÇİYKO of the workers did not differ according to age, it was found that there was a difference according to GSA-28. The level of differentiation of education level according to ÇİYKO and GSA-28 was found to be significant. The difference between the income level and education level of the employees and the mean ÇİYKO and GSA-28 were found to be statistically significant. As a result, non-health workers in Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, the quality of work life, liking to do the job status, weekly working time 30 hours and more than 30 hours of work, according to the status of finding the appropriate work for themselves to be found significant differences, the difference with the general health status was found significant. In addition, it was found that the differences in the quality of life and general health of the employees according to education and income level were statistically significant. While the income and education level increases, the quality of work life and general health status increases, while it is seen that health status and quality of life decrease when income and education level is low. In line with these results, a number of suggestions have been made to raise the level of education of employees and improve their income levels.