XVII. dönem erkek milletvekili eşlerinin toplumsal cinsiyet rol algıları
Gender role perceptions of the 17th term member of parliaments' wives
- Tez No: 581814
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Woman, Politicians' Wives, Gender, Status
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Baskın kültür tarafından belirlenmiş erkek egemen toplumsal cinsiyet rolleri, kadınları hem özel alanda hem kamusal alanda olumsuz etkileyebilmektedir. Ataerkil toplumlarda kadının evli olmasının, özellikle de statü sahibi bir kişiyle evli olmasının onu diğer kadınlardan daha güçlü yapması beklenir. Ancak ailenin ortak çıkarları doğrultusunda kadınların erkek iktidarını sürdürmek adına pek çok ödün vermesi kaçınılmaz olur. Verilen bu ödünlerin niteliği ve boyutu ise kadının aile yapısı, eğitim durumu, çalışma yaşamı, ekonomik durumu ve kendi tutum ve algısının nasıl olduğuna göre farklılık göstermektedir. Bu çalışmada öncelikle toplumsal cinsiyet, ataerkillik ve statü kavramlarına değinilerek, özel ve kamusal alanda kadına biçilen ikincil rol açıklanmış ve bu doğrultuda politikacılarla evli kadınların özel ve kamusal alandaki ikincil konumlarını ve bunun sebeplerini toplumsal cinsiyet perspektifinden değerlendirmek amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışma kapsamında politikacı eşlerinin tutum ve algılarına da değinilerek politikacı eşi olmanın getirdiği avantaj ve dezavantajlara yer verilmiştir. Ardından nitel veri toplama tekniklerinden biri olan derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak, altısı çalışan –ya da emekli- altısı ev kadını olmak üzere toplam 12 eski milletvekili eşi ile görüşmeler yapılmıştır. Ulaşılan bulgular feminist kuram çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ulaşılan bulgular feminist kuram çerçevesinde değerlendirilmiştir. Sonuçlar, toplumsal cinsiyet ve ataerkil anlayışın kadın yaşamını gerek özel alanda gerek kamusal alanda olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra politikacı eşi olmanın da farklı mağduriyetlere sebep olabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In the pursuit of male-dominated gender roles identified by the dominant culture, women can be adversely affected both in the private and public spheres. In patriarchal societies, the fact that a woman is married, especially to a man of high status, is expected to make her stronger than other women. However, in accordance with the common interests of the family, it is inevitable for women to make many concessions in order to maintain male power. The nature and extent of these concessions vary according to the woman's family structure, educational status, working life, economic situation and her own attitude and perception. The aim of this study is to evaluate the secondary positions of politicians' wives in the public and private spheres from a gender perspective. In addition, the attitudes and perceptions of the politicians' wives are examined and the advantages and disadvantages of being a politician's wife are discussed. In this respect, firstly, the secondary role which is given to women in private and public spheres is explained with the concepts of gender, patriarchy and status. Then, a total of 12 women -six women with a work-life, six women without a work-life- is interviewed by using in-depth interview technique. The findings were evaluated within the framework of feminist theory. The results does not only show that gender and patriarchal understanding negatively affect women's life both in private and public sphere but also being a politician's wife can lead to different grievances.