Süleyman Kazmaz'ın 'Köyün Saati' adlı radyo programına gönderilen mektuplar (1950-1955)
Letters which were sent to the 'Clock of the village' program of Süleyman Kazmaz (1950-1955)
- Tez No: 581931
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ŞEBNEM DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Türk Dili ve Edebiyatı, Radio and Television, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halkbilim, Süleyman Kazmaz, kültür, radyo, mektup, Folklore, Suleyman Kazmaz, culture, radio, letter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1521
Özet
İnsan, varlığıyla sürekli dönüşen, gelişen ve ilerleyen kültürün hem ilkel hem de en modern sembolüdür. Var olduğu yerde yazıyı ve edebiyatı beslemiş, dünyayı ve yaşamı daha anlamlı kılmayı bilerek ya da bilmeyerek kendisine misyon edinmiştir. Bu kültürel zincirin izlerini süren halkbilimi geçmiş, şimdi ve geleceğin hesabını tutan bir araştırma birimidir. İnsana ve yazıya, sese ve söze dair ne varsa halkbiliminin inceleme alanına dahildir. Bu çalışmada, eğitimci ve hukukçu kimliğiyle tanıdığımız Süleyman Kazmaz'ın, 1950-55 yılları arasında TRT Ankara Radyosu'nda Köyün Saati adıyla hazırlayıp sunmuş olduğu radyo programına köylü vatandaşların göndermiş olduğu mektupların derlenip, halkbilimiyle bağdaştırılarak değerlendirmesi yapılmıştır. Bu hizmetiyle Süleyman Kazmaz'ın halkbilimci kişiliği, ilgililerce daha iyi anlaşılmış olacaktır. Mektup metinleri tarihlerine göre tasnif edilmiş ve buna uygun bir tabloda künyeli şekilde sunulmuştur. İçerikleri genel başlıklar halinde örneklerle değerlendirilmiştir. Mektupların ilk kez bir arada yayınlanacak olması, çalışmamızın tarih, sosyoloji vb. alanlarda bundan sonraki araştırmacılara yardımcı olacak bir kaynak mahiyetinde olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Human being is both the primitive and the most modern symbol of evolving, developing and transforming culture. During it's existence,human had the mission of making the world and life meaninful counciously or uncounciously and fed the literature. Folk science which traces this cultural chain, is a research unit that keeps track of past, present and future. Folklore science is the subject of all, related to human and writing, voice and words. In this study, the letters of the villagers sent to the radio program named“Clock of the Village”on TRT Ankara Radio between 1950-1955 performed by Suleyman Kazmaz who was known as a laywer and lecturer, were compiled and evaluated with folk science. With his service, Suleyman Kazmaz's folklorist personality will be understood better by those concerned. The texts of the letters are classified according to their dates and presented in an appropriate form in a table. The contents were evaluated with examples as general headings. The fact that the letters will be published together for the first time shows that our study is a source that will help the researchers in the fields of history, sociology etc…