Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları içerisinde yer alan antlaşma metinlerinin değerlendirilmesi
The assesment agreement texts take part in secondary school Turkish Republic Revolution History and Kemalism books
- Tez No: 582332
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, antlaşma, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Textbook, treaty, Republic of Turkey History of Turkish Revolution and Kemalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışma ile 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları içerisinde yer alan ateşkes, sözleşme ve antlaşma metinlerinin, orijinal tam metinler ile tarihi kaynaklara göre uyumluluğu; kazanımlar ve içerik ile tutarlılığı ile birlikte ilgili konular içerisinde kullanılan görsellerin, ölçme ve değerlendirme içeriğinin, kaynakça ve sözlük bölümlerinin ders kitabı inceleme kriterleri çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 2018- 2019 Eğitim Öğretim yıllarında devlet okulları ve özel okullarda Talim Terbiye Kurulu onaylı Ortaokul T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitapları kullanılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2018- 2019 eğitim öğretim yılında okutulmakta olan ders kitapları ile sınırlıdır. Veriler“doküman analizi”ile elde edilmiş, betimsel analiz ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda ders kitaplarında yer alan ateşkes, sözleşme ve antlaşma metinlerinin, orijinal tam metinler ile tutarlı olduğu tespit edilmiştir. Öğretim programı kazanımları ile içeriğin örtüştüğü, kullanılan görseller, ölçme ve değerlendirme içeriği, kaynakça ve sözlük bölümleri ders kitabı inceleme kriterlerine uygun olarak hazırlandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine compliance of Grade 8- History of the Turkish Revolution and Kemalism textbooks, including the ceasefire agreement, contracts and treaty texts, with historical resources and original full texts and to evaluate the visuals, measurement and evaluation content, bibliography and glossary sections used within the related subjects together with the acquisitions and consistency with the content within the framework of textbook review criteria. In the study, the secondary education textbooks of Republic of Turkey, the History of Turkish Revolution and Kemalism, which are certified by the board of education and discipline for 2018-2019 academic year, were used Qualitative research method was used in the study. The study is limited to the textbooks which have been studied during the 2018-2014 academic year. Data were obtained by“document analysis”, and analyzed by descriptive analysis. As a result of the study, it was determined that the cease-fire, contract and treaty texts in the textbooks were found to be consistent with the original full texts. It was concluded that the acquisition and content of curriculum matched up with each other, and the visuals, the content of measurement and evaluation, the bibliography and dictionary sections used were prepared in accordance with the textbook review criteria.