Türkiye'de yatırım teşvik politikaları
Investment promotion policies in Turkey
- Tez No: 582403
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Teşvik, Yatırım Teşvikleri, Bölgesel Teşvikler, Sektörel Teşvikler, Yeni Yatırım Teşvik Sistemi, Investment, Incentives, Investment Incentives, Regional Incentives, Sectoral Incentives, New Investment Incentive System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Küresel ticaretin artması ve ülkeler arasındaki ticari ilişkilerde yaşanan gelişmeler hem devletler hem de firmalar açısından rekabetin önemini öne çıkarmıştır. Dolayısıyla, ülkelerin ekonomik refah düzeylerini yükseltme konusunda izlenecek yatırım politikaları ve bu kapsamda yer alan teşvik politikalarının oluşturulması önem taşımaktadır. Bütün ülkelerin hedefleri, ekonomik bakımdan gelişmek için, mevcut kaynaklarını ihtiyaçlar doğrultusunda maksimum verimi elde edecek şekilde kullanmaktır. Bu doğrultuda teşvikler genel ekonomi politikasının en önemli uygulama araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yatırım teşviklerinin amacı, kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması ile birlikte sahip olunan kaynakların hem rekabet gücünü arttırmak hem de katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirmek, üretim ve istihdamı arttırmak, Ar-Ge kapsamında geliştirilen, teknolojiye dayalı büyük ölçekli ve stratejik öneme haiz yatırımların gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bu husus özellikle, gelişmekte olan ülkeler açısından oldukça önemlidir. Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi noktasında teknolojiye dayalı ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi hem küresel ticaretimizin gelişmesi hem de dış rekabet gücümüzün artması yönünden kıymetlidir.
Özet (Çeviri)
The rise of global trade and the developments in trade relations between countries highlight the importance of competition in terms of both states and companies. Therefore, it is important to establish investment policies and incentive policies in this context in order to increase the economic prosperity of the countries. The goals of all countries are to use their existing resources to achieve maximum efficiency in line with their needs in order to grow economically. In this regard, incentives are emerging as one of the most important application tools of general economic policy. The aim of the investment incentives is to increase our competitive power, to direct to higher value added investments, to increase production and employment, to realize large-scale and strategic investments based on technology developed within the scope of R & D by reducing regional development differences in line with the objectives of investment incentives, development plans and annual programs. This is especially important in terms of developing countries. The production of high technology and value added products at the point of achieving sustainable development is valuable both for the development of our global trade and for the increase of our foreign competitiveness.