Türk Hukuku, CISG ve Incoterms 2010 kapsamında gönderilecek borçlarda hasarın geçişi
- Tez No: 582721
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HATEMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hasar, TBK m.208, Gönderilecek Borç, Incoterms, CISG, Damage, Turkish Code of Obligations Article 208, Debts To Be Sent, Incoterms, CISG
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bir satım sözleşmesinde, taraflar arasında malın yasal ifa yerinden başka bir yere gönderilmesi kararlaştırılmış ise bu satım sözleşmesi gönderme satımı, sözleşmeye konu borç ise gönderilecek borç olarak adlandırılır. Gönderme satımında, bir taşıma eyleminin gerçekleştirilmesi gerektiğinden sözleşmenin kurulmasıyla malı teslimi arasına bir sürenin girmesi mümkündür. Bu süre içerisinde ise hasara kimin katlanacağının belirlenmesi gönderilecek borçlarda hasarın geçişi sorununu gündeme getirmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde gönderilecek borçlarda hasarın geçişine ilişkin genel kavramlar incelenmiştir. Devamında ise TBK'da yer alan hasarın geçişine ilişkin kurallar ile bu kuralların istisnaları eski kanundaki düzenlemelere göre kıyasen incelenmiş ve yeni kanun ile getirilen değişikliklere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise uluslararası düzenlemeler niteliğinde olan CISG ve ICC tarafından hazırlanan INCOTERMS 2010 incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In a sales contract if it is decided between the parties to send the goods from the legal place of performance to another place this sales contract is called“sales of dispatch”and the debt subject to this contract is called "debt to be sent. It is possible to have a specific time period between the date of the contract and the date of delivery since transportation action must be carried out in the sales of dispatch. In this period, the determination of who will suffer the damage in the debts to be sent of the problem of transfer of damage brings into question. In the first part of our study, the general concepts related to the transfer of damage in the debts to be sent are examined. In the following, the rules regarding the transfer of the damage in the Code of Obligations and the exceptions of these rules were examined comparatively according to the regulations in the old law and the changes introduced by the new law were included. In the last part of the study, CISG and the INCOTERMS 2010 prepared by ICC were examined.