Kadın ve benlik kurgusu: Ağaoğlu, Burak, Soysal ve Özlü
Woman and self-construal: Ağaoğlu, Burak, Soysal and Özlü
  1. Tez No: 582722
  2. Yazar: MÜLKİYE ATÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT BATTAL UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet Ağaoğlu, Sevim Burak, Sevgi Soysal, Tezer Özlü, kadın yazını, benlik, otobiyografi, kendini gerçekleştirme, Adalet Ağaoğlu, Sevim Burak, Sevgi Soysal, Tezer Özlü, Woman literature, Self, Autobiography, Self-realization. Number of
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Eserlerinde gerçek benliklerinden yola çıkarak, kurgusal bir benlik inşa eden Adalet Ağaoğlu, Sevim Burak, Sevgi Soysal ve Tezer Özlü, Cumhuriyet'in erken dönemlerindeki değerlerle yetişen ve eserlerinde kadın sorunu üzerine odaklanan yazarlardandır. Yaklaşık olarak aynı dönemlerde yetişen bu isimlerin kimlik edinme süreçleri, cinsiyetlenmeleri, toplumsal ve politik olaylar karşısındaki tavırları ve bu duruşlarının metinlerindeki yansımaları, eril kimliğin yansıdığı tüm alanların sorgulanışı, Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana modernizmin simgesi olarak görülen kadın kimliğinin 1980'lere kadar geçirdiği evrelere, kurguyla gerçeklik arasındaki bir konumdan bakılmıştır. Bu çalışmada, adı anılan dört kadın yazarın otobiyografik yönüyle öne çıkan eserleri seçilerek,“sanatçı beni”açısından incelenmiştir. Kadın yazarların, kendi benlikleri ile kadın kahramanlarının“benlik”leri arasındaki paralellikler otobiyografik bir okuma ile temellendirilmiş, yazarların kendini gerçekleştirme aşamaları“kurgusal benlik”üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Adalet Ağaoğlu, Sevim Burak, Sevgi Soysal and Tezer Özlü, who construct a fictional self in their works based on their true selves, are among the writers who grew up with values in the early years of the Republic and focused on women's issues in their writings. Identity acquisition processes of these names who were their contemporaries, their gender roles, their attitudes towards social and political events and reflections of these positions in the texts, their questioning of all areas where masculine identity is reflected were analyzed as well as the phases of the process of the woman identity until the 1980s, which was seen as the symbol of modernism since the first years of the Republic, was looked through a position between fiction and reality. In this study, Adalet Ağaoğlu, Sevim Burak, Sevgi Soysal and Tezer Özlü's works which came into prominence with their autobiographical aspects, were selected and“self-construal”was examined in women writers upon their selected works. The parallels between own“self”of the women writers and“self”of their woman characters were based on an autobiographical reading, the self-realization stages of the writers were evaluated upon the“fictional self”.