Orta Doğu'da hibrit terör yapılanması örneği olarak DEAŞ
An example of construction of hybrid terror in the Middle East: A case of ISIS
- Tez No: 582749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Hibrit Terör, Orta Doğu, DEAŞ, Terror, Terrorism, Hybrid Terror, Middle East, ISIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Uluslararası arenada terörün genel geçer bir tanımlamasının olmamasından kaynaklı terörün varlığının insanlık tarihi ile paralel bir gelişimi olduğu ileri sürülebilir. Orta Doğu, bilinen terör sınıflandırılmaları açısından değerlendirildiğinde örgüt ve eylem çeşitliliği zengin bir bölgedir. Geçmişten günümüze evrensel bir terör sistematiğinin mevcut olmamasına karşılık olaylar, kullanılan yöntemler, amaç, hedef, etki alanı, sınır aşan organize faaliyetler gibi kapsamlar dahilinde sınıflandırılarak DEAŞ'ın yapılanmasının çözümlenmesi hedeflenmiştir. Terörün beslendiği en büyük kaynak, kaos ve kargaşa ortamıdır. Bu nedenle İslami devlet kurma hedefiyle ortaya çıkmış/oluşturulmuş hibrit terör örgütü olan DEAŞ için Suriye'deki kriz aranan fırsatı yaratmıştır. Buradan güç elde ederek DEAŞ, globalizasyon ve teknoloji ile nüfuz alanını genişletmiş ve küresel bir terör örgütü olarak dünyanın birçok ülkesinde yankı uyandırmıştır. Küresel çapta etki yaratan ve Orta Doğu'da askeri müdahale için zemin oluşturan bölgesel hibrit yapıya sahip terör aktörü DEAŞ, amaç, ideoloji, etkinlik haritası, askeri-siyasi güç, yapılanma ve yöntem bakımlarından ele alınarak yerel ve otonom gruplar, bölgesel ve küresel aktörlerin rolleri ile birlikte incelenmektedir. Neo-realist kuramın açıklayıcılığından yararlanılarak uluslararası aktörlerin DEAŞ kapsamındaki politikaları değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
It can be argued that the existence of terrorism has a parallel development with the history of humanity due to lack of a general definition of terror in the international arena. The Middle East is a region rich in diversity of organization and action in terms of current terrorist classifications. Although there is no universal system of terrorism from past to present, it is aimed to analyze and classify the events within the scope of methods used, purpose, target, domain, cross-border organized activities in order to analyze the structure of ISIS. Given the current classifications of terrorist activities, it can be assumed that the Middle East is a region where ethnic, religious and political terrorism is widespread. This region is the center of religious groupings under the influence of Islam. The biggest source of terrorism is chaos and disorders. Therefore, the crisis in Syria has created the sought-after opportunity for ISIS, a hybrid terrorist organization that has emerged with the aim of establishing an Islamic State. Accordingly, ISIS has expanded its sphere of influence with globalization and technology, and has reprocessed in many countries around the world as a global terrorist organization. In this study, the purpose, ideology, activity map of the terrorist organization ISIS having global influence have been explained in terms of military-political power, structuring and methodology by taking into account the roles of regional and global actors in the region. Accordingly, ISIS policies of global actors have been analyzed with regard to the comprehensiveness of neo-realistic theory.