Yenilikçi tarih öğretiminde arkeolojinin değerlendirilmesi
Evaluation of archeology in innovative history education
  1. Tez No: 582785
  2. Yazar: RIDVAN AYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIK ADAK ADIBELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Eğitim ve Öğretim, Tarih, Archeology, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Tarih, Tarih Öğretimi, Yapılandırmacı Yaklaşım
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal bilimlerin içerisinde yer alan arkeoloji biliminin tarih ve sosyal bilgiler ders öğretimlerinde yenilikçi ve yapılandırmacı bir yaklaşım ile değerlendirilmesi sürecinden meydana gelmektedir. Bu ders içerikleri ve müfredat programlarında arkeoloji temelli konu, kavram ve kazanımlarının ne derece var olduğu; arkeolojinin tarih ve sosyal bilgiler derslerindeki etki alanı ele alınmıştır. Tarih ders içerikleri ve öğretim programlarında arkeoloji disiplinin yansımaları üzerinde durularak geleneksel eğitim yaklaşımlarının aksine yenilikçi tarih öğretim yaklaşımlarında arkeolojinin daha fazla yer dinmesinin gerekliliği aktarılmaya çalışılmıştır. Ders içeriklerindeki arkeoloji konu kavram ve kazanımların varlığının kalıcı tarihsel öğrenmeye etkisi açıklanmıştır. Tarih ve arkeoloji disiplinlerinin sınıf ortamı, okul dışı mekânlarda birlikte ele alınmasının kanıt temelli öğrenmeler üzerindeki etkileri eğitim öğretim boyutları ile aktarılması amaçlanmaktadır. Araştırma ile ilgili yurt içi ve dışındaki kaynaklar, belgeler, verilerle doküman analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler belirli düzlemde taranarak arkeoloji vurgusunun tarih ve sosyal bilgiler derslerinde daha fazla yer verilmesinin öğrencilerin tarihi ve geçmişi kalıcı öğrenmeler ile sağlayacağı gerekliliğini ortaya koymuştur. Türkiye'de, İngiltere ve Almanya'nın Thüringen eyaletlerindeki tarih ve sosyal bilgiler ders içeriklerindeki arkeoloji vurguları karşılaştırılıp yenilikçi tarih yaklaşımı doğrultusunda incelenmiştir. Tarihsel imgelemin arkeoloji etkinlik ve çalışmaları ile derslerdeki kalıcılığı üzerinde durulmuştur. Yenilikçi tarih öğretim programlarında arkeoloji ekseninin ve etki alanının geniş varlığı sonucunda öğrencilerde tarihsel öğrenmenin, tarihi değerleri korumanın, ulusal ve küresel tarihten yararlanmanın, tarihi bilince küçük yaşlardan başlanarak derinden sahip olma yolunda kalıcı izli öğrenmeler kazandırıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study arises from the evaluation process of the archeology science which is in social sciences with an innovative and constructivist approach in history an social sciences teaching the contents of the course and the curriculum and to what extent archeologu based subjects, concepts and acquisitions exist and the impact area of archeology in history and social studies courses are dıscussed. The necessity of archeology to gain more place in innovative history teaching aooroaches in contrast to traditional education approaches by emphasizing the reflections of arceheology discipline in history course contents and curriculum is stated in this study. The impacts of the existence of the archeological subjects, concepts and acquisitions within the course contents on permanent historical learning are axplained. İt is aimed to transfer the effects of the disciplines of history and archeology together with the classroom environment and the places except from school on evidence-based learning with educationa dimensions. Document analysis related to the research was conducted by using sources, documents and data in turkey and abroad the data optained were scanned an a certain level and revealed the necesity of giving archeology more place in history and social studies courses for providing the students with permanent history and social sciences course contents in Turkey, England, Germany's Thuringia State was compared and examined in line with the innovative history approach. Archeology activities an studies and the permanency of historical imagery in the lessons are emphasized as a result of the wide existence of the archeology axis and its impact area in te innovative history education programs it is sean that the student gain historical traces of preserving historical values, benefiting from national and global history, and historical consciousness deeply from the ages Key Words : Archeology, Constructivist Approach, History, Teaching History