Evsel katı atık maliyetlerinin belirlenmesi
Calculation of domestic solid waste costs
  1. Tez No: 582832
  2. Yazar: SEMA DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Katı Atık, Katı Atık Bertaraf Yöntemleri, Düzenli Depolama, Geri Dönüşüm, Evsel Katı Atık Yönetim Maliyeti, Urban Solid Waste, Solid Waste Disposal Methods, Landfill, Recycling, Domestic Solid Waste Management Cost
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Hızla artan nüfus ve aşırı şehirleşme gibi sebeplerle artan tüketim alışkanlığının bir sonucu olarak katı atık miktarında büyük bir artış meydana gelmiştir. Katı atık artışının çevreye ve insanlara vermiş olduğu zararların sonucunda hem ulusal düzeyde hem de uluslararası düzeyde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Etkin bir atık yönetimi için devlet kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve her bir vatandaşın içinde bulunduğu bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Atık yönetiminden sorumlu olan kuruluşların, bireylerin katılımını sağlayacak proje ve uygulamalar geliştirmesi gerekmektedir. Gelişmiş ülkelerin geliştirmiş oldukları sistem sayesinde, atık miktarlarını büyük ölçüde azalttığını, atıkların geri dönüşümü noktasında önemli ilerlemeler kaydettiğini görebilmekteyiz. Ülkemiz her ne kadar mevzuat dahilinde uyum çalışmaları yapıyor olsa da, uluslararası düzeyde başarılı olan uygulamaları örnek alıp, ulusal düzeydeki çalışmalarına hız kazandırması gerekmektedir. Bu tez çalışması, ülkemize çevre konusu ile ilgili düzenlemelerin girmesi aşamasından, günümüzde kullanılan kentsel katı atık uygulamalarına kadar geçen süredeki değişimi, uygulanmada kullanılan evsel katı atık maliyet hesaplamalarını ve katı atık maliyet analizini içermektedir. Çalışmanın amacı katı atıkların maliyet hesaplamalarının detaylarını incelemek ve“Manisa İli Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi”nin kentsel katı atık maliyetlerine etki eden değişkenlerinin analizini gerçekleştirmektir. Bu bağlamda 2017 yılı Ekim ayında kurulan tesisin 12 aylık verileri basit ve çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş, analiz sonuçları yorumlanarak maliyete etki eden değişkenlerin etki düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the increasing consumption habit due to rapidly increasing population and over urbanization, a large increase in the amount of solid waste has occurred. As a result of the damages caused by the increase of solid waste to the environment and people, studies have started to be carried out both at national and international level. For effective waste management, there is a need for a system that includes state institutions, non-governmental organizations, private sector and every citizen. The organizations responsible for waste management should develop projects and applications that will enable the participation of individuals. Thanks to the system developed by (industrial)developed countries, we can see that it reduces the amount of waste to a great extent and has made significant progress in terms of waste recycling. Although our country is working on harmonization within the legislation, it is necessary to accelerate its activities at national level by taking the practices that are successful at international level as an example. This thesis includes the change in the period from the introduction of environmental regulations to the urban solid waste applications that are in our country, domestic solid waste cost calculations and solid waste cost analysis. The aim of this study is to examine the details of the cost calculations of solid wastes and to analyze the variables affecting the solid waste disposal costs of the“Manisa Province Uzunburun Solid Waste Disposal and Landfill Facility”. In this context, the 12-month data of the facility, which was established in October 2017, was analyzed using simple and multiple regression analysis methods, and the results of the analysis were interpreted to determine the effect levels of the variables affecting the cost.