Kadın sütünün yaz ve kış dönemlerindeki bileşim değişikliği üzerinde bir araştırma
A Study on the variation in composition of human milk in summer and winter
- Tez No: 58292
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜMER URAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Human milk, lactose, protein fractions
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KADIN SÜTÜNÜN YAZ VE KIŞ DÖNEMLERİNDEKİ BİLEŞİM DE?İŞİKLİ?İ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Nazime YUKSEKKAYA ANKARA ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Turner URAZ 1997, sayfa: 58 Jüri: Prof. Dr. Turner URAZ Prof. Dr. Emel SEZGİN Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN Bu araştırmada, kadın sütünün yaz ve kış dönemlerindeki bileşim değişikliği incelenmiştir. Bu amaçla kadın sütü, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesin'de doğum yapan annelerden temin edilmiştir. Yukarıda adı geçen hastanede doğum yapan kadınlardan süt vermeye gönüllü olanların adresleri alınmış ve doğumlarından sonra 10. günde evlerine gidilerek araştırmada kullanılacak süt örnekleri toplanmıştır. Analizler, yaz aylarını temsilen Ağustos ve kış aylarını temsilen de Şubat ayının 1., 15. ve 30. günlerinde alınan sütler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya konu olan sütlerin Ağustos ve Şubat aylarındaki özgül ağırlık, pH değerleri, kurumadde, yağ, kül, laktoz, toplam azot, protein olmayan azot, kazein olmayan azot, toplam albumin azotu, rezidüel albumin azotu, p-laktoglobulin azotu, proteoz pepton azotu ve tiyosiyanat içeriği tespit edilmiştir. Analizler sonucunda Ağustos ayındaki kurumadde, yağ ve laktoz içeriği yüksek bulunurken özgül ağırlık, kül, kazein olmayan azot, toplam albumin azotu, rezidüel albumin azotu ve proteoz pepton azotu değerleri düşük olarak belirlenmiştir. pH değerleriyle toplam azot, protein olmayan azot, p-laktoglobulin ve tiyosiyanat içeriği her iki ayda da birbirine yakın düzeyler göstermiştir. ANAHTAR KELİMELER: Kadın sütü, laktoz, protein fraksiyonları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE VARIATION IN COMPOSITION OF HUMAN MILK IN SUMMER AND WINTER Nazlme YUKSEKKAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Dairy Tecnology Supervisor: Prof. Dr. Turner URAZ 1997, Page : 58 Jury : Prof. Dr. Turner URAZ Prof. Dr. Emel SEZGİN Prof. Dr. Sevinç YÜCECAN In this research differences of human milk composition in summer and winter were investigated. For this purpose human milk was obtained from women who gave birth in Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Woman Hospital. Addresses of women who were volunteer were established and human milk was obtained from these women by going home 10 days later. Analyses were carried out at the 1st, 15th and 30th days of August (represent summer) and Fabruary (represent winter). Specific gravity and pH values, dry matter, fat, ash, lactose, total nitrogen, non-protein nitrogen, non-casein nitrogen, total albumin nitrogen, residual albumin nitrogen, p-lactoglobulin nitrogen, proteose peptone nitrogen and thiocyanate contents of human milk were determined in August and February. Results of analyses showed that dry matter, fat and lactose contents were high in August on the other hand specific gravity, ash, non- casein nitrogen, total albumin nitrogen, residual albumin nitrogen and proteose peptone nitrogen values were high in February. pH values, total nitrogen, non-protein nitrogen, p-lactoglobulin and thiocyanate contents were found similar in these months.