Göynük kasabası ve çevresinin turizm coğrafyası
Tourism geography of Göynük town and its environment
- Tez No: 582955
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, Antalya, Turizm, Göynük, Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi, Beldibi Mağarası, Göynük Kanyonu, Mediterranean Region, Antalya, Tourism, Göynük, South Antalya Tourism Development Project, Beldibi Cave, Göynük Canyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Akdeniz Bölgesi'nin Antalya ilinde yer alan Kemer ilçesine bağlı bir kasaba yerleşmesi olan Göynük, 36°40' kuzey enlemi ile 30°32' doğu boylamının kesişim noktasında yer alır. Göynük ve çevresinin batısında Kemer ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi, doğusunda Akdeniz, kuzeydoğusunda Antalya'nın merkez ilçelerinden olan Konyaaltı ilçesi ve ona bağlı Üçoluk, Hisarçandır ve Bahtılı mahalleleri, güneyinde Kemer ilçe merkezi yer alır. Göynük, Kemer ilçe merkezine 9 km, Antalya il merkezine 29 km uzaklıktadır. Göynük 36°40' kuzey enlemi ile 30°32' doğu boylamının kesişim noktasında yer alır. Antalya ilinin güneyinde Kemer ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan Göynük, kuzeyde Batı Torosların başlangıç noktası olan Beydağları tarafından çevrelenmiştir. Göynük ve çevresinde turizmin gelişmesinde, doğal ve beşeri turistik kaynaklarının zengin oluşu etkili olmuştur. Aynı zamanda Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi alanında olması turizmin gelişmesine önemli katkı sunmuştur. Bu bağlamda özellikle 1990 yılından sonra turizm yatırımlarının artması hem turist sayısını artırmış hem de yöreyi turizm açısından önemli kılmıştır. Araştırma sahasının başlıca turizm kaynaklarını; Akdeniz kıyısında uzanan mavi bayraklı plajları, Göynük kanyonu, Beydağları, Beldibi Mağarası, Dinopark tema parkı vb. doğal ve beşeri çekicilikleri oluşturur. Ayrıca hem kıyı kesiminde olması hem de iklim koşullarının elverişli olması kıyı turizmini öne çıkarmıştır. Diğer taraftan doğa turizmi, yayla turizmi, kültür turizmi, ekoturizm, spor turizmi vs. gibi alternatif turizm çeşitlerine de imkân tanımıştır. Çalışmada Göynük kasabası ve çevresinin doğal ve beşeri turizm çekicilikleri, turizm potansiyeli, turizm faaliyetinin etkileri gibi konular ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mediterranean Region, is located at the intersection point of 36°40' north latitude and 30°32' east longitude. Ovacık neighbourhood of Kemer district in the west of Göynük and its around, Mediterranean in the east, Konyaaltı one of Antalya's central district of Üçoluk, Hisarçandır and Bahtılı neighbourhoods in the northeast, Kemer district take part in the south of Göynük. Göynük is 9 kms from Kemer and 29 kms from Antalya city center. Göynük takes part at the intersection point of 36°40' North latitude and 30°32' east longitude . Göynük, which is also located in the town of Kemer and the province of Antalya, is surrounded by Bey mountaıns which are the starting point of the west Toros mountains in the north. Because of the richness of natural and human touristic resources in the research area, tourism has been develeping in Göynük. Moreover, our field survery resides in South Antalya Tourism Development Project and it also draws tourists to this area. The number of the tourists, visiting our research area, has been increasing thanks to the speeding infrastructure activities with tourism investments for the area, especially after 1990s. The main tourism resources of our research area are the beaches that have blue flags and stretch on the Mediterranean coast, Göynük Canyon, Beydağ Mountains, Beldibi Cave, Dinopark Theme Park and the other natural and human tourism from of attractions. Also ıt put forwads“sea, sun, sun”tourism because it has a coast at Mediterranean sea and the climate conditions are sufficient. On the other hand it is enable for alternative tourism facilities, like nature tourism, tableland tourism culture torism, ecotorism, sport tourism etc. In this study, Göynük District's natural and human tourism attractions, tourism potential and the effects of tourism activities on field survey, and etc. have been examined in detail.