Kıble
Qibla
  1. Tez No: 582970
  2. Yazar: YÜCEL ONAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıble, Din, Yahudilik, Hıristiyanlık, Kudüs, Beytü'l-Makdis, Kâbe, Tahvil, Hz. Peygamber, Qibla, Religion, Judaism, Christianity, al-Quds, Bayt al-Maqdis, Kaaba, Transformation, Prophet Muhammad
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
İlâhî ya da beşeri kaynaklı olsun her dinin kendi mensuplarından yapmasını istediği ibadetler olagelmiştir. Dinin bizatihi kendisi tarafından belirlenen ibadetlerde bazı yön ya da yönler ön plana çıkmaktadır ve ibadetlerde olduğu gibi bu yönler de dinler tarafından belirlenmiştir. Ancak her dinde bu durum vaki değildir. Yahudilik'te kıble olgusunu Hz. Musa dönemine kadar götürmek mümkündür. O dönemde kıble olarak kullanılan Ahit Sandığı'nın Hz. Süleyman tarafından Kudüs'te, Beytü'l-Makdis'e yerleştirilmesiyle Yahudiler için burası kıble olmuştur. Hz. İsa Kudüs'te doğduğu için bu yer Hıristiyanlarca kutsal kabul edilse de onlar için ibadet yönü olarak Doğu ön plana çıkmaktadır. Bunun Hz. İsa'nın bir emri olup olmadığı tartışılmakla birlikte günümüzde ibadetlerinde Doğu yönünün bir anlamı kalmamıştır. Mekke döneminde Hz. Peygamber ve Müslümanlar ibadetleri esnasında genelde Kâbe'yi aralarına alıp Beytü'l-Makdis'e dönüyorlardı. Medine döneminde bunu yapabilecek imkânları olmasa da bir müddet sonra Kâbe, kalıcı bir şekilde kıble olarak belirlendi. Fakat tahvil esnasında ve sonrasında o dönemin toplumunda olumsuz olaylar yaşanmıştır. Bu çalışmada yukarıdaki bahsi geçen hususlar, detaylıca ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
) Whether it is divine or human-induced, there has always been worship that every religion asked its own members to do. Some aspects, identified by religion in itself come to the forefront in worship and were identified by religions as in worship, too. However, these circumstances don't take place in every religion. It is possible in Judaism to take back the fact of Qibla to Prophet Moses. As soon as The Ark of the Covenant which was used as Qibla in that period was set up within Bayt al-Maqdis in al-Quds by Prophet Solomon and Jews appointed here as their Qibla. Although Jesus Christ was born in al-Quds and is adopted sacred for Christians, East comes forward as worshipping direction for them. While it is discussed whether it is an order of Jesus Christ or not, The East has no longer a meaning today. In the course of Mecca, Prophet Muhammad and Muslims turned towards Bayt al-Maqdis including Mecca in between as Qibla. Though they didn't have the opportunity to do that in Medina period, soon after Kaaba was permanently appointed as Qibla. But, during and after the transformation, adverse events occurred in society of that period. In this study, afore-mentioned matters will be dealt in detail.