İslam hukukunda kıble ve ilgili hükümler
The qibla and related rulings in Islamic law
  1. Tez No: 894820
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ARDUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıble, İstikbal-i Kıble, Kâbe, Cihet, Kutsal Mekan, Qibla, Facing the Qibla, Kaaba, Direction, Sacred Place
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bütün dinlerin kutsal kabul ettiği bir mekan vardır. Bu çalışmada İslam dininin kutsal kabul ettiği Kâbe'yi Müslümanların kıble edinmesinin ibadet ve muamelat ile ilgili konulara etkisi incelenmiştir. Kıble meselesinin başta namaz olmak üzere birçok konu ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilendirmesinden dolayı çalışmamızda tümevarım yöntemi kullanılarak kıblenin ilişkili olduğu konular ayrı ayrı ele alınmış ve bir sonuca ulaşılmıştır. Bu çalışma Giriş ve Sonuç haricinde iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın amacı, konusu, yöntem ve kaynakları açıklanmıştır. Birinci bölümde; semavi dinlerin kutsal mekan ve kıble telakkileri ele alınmış ve İslamiyet'teki ilk kıble meselesi detaylıca incelenmiştir. İkinci bölümde; Müslümanların kıble olarak nereye ve nasıl yöneldiği, kıbleye yönelebilme imkanı ve kıbleye yönelmenin ibadet ve muamelata etkisi araştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise kıble meselesinin farklı konularda nasıl tezahür ettiği izah edilmiş ve İslam dinindeki kıble anlayışının fıkhi konulara etkisi bütüncül bir şekilde ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every religion has a place considered sacred. This study examines the influence of the Kaaba, regarded as sacred in Islam, on the practices of worship and transactions, as Muslims face it during their prayers. Due to the direct or indirect association of the qibla with various subjects, primarily prayer, this study has employed the inductive method to individually address the issues related to the qibla and reach a conclusion. This study consists of two main sections, excluding the Introduction and Conclusion. In the Introduction, the subject, objective, methodology, and sources of our research are outlined. The first section discusses the sacred places and qibla concepts in Abrahamic religions and examines in detail the issue of the initial qibla in Islam. The second section explores where and how Muslims face their qibla, the feasibility of facing the qibla, and the impact of this orientation on worship and transactions. The Conclusion explains how the qibla manifests in different contexts and attempts to comprehensively present the influence of the qibla concept on jurisprudential matters in Islam.