Kur'an üslubunda nezaket ve meallere yansıması
The courtesy in the Quranic style and its reflection on the translations of the Holy book
  1. Tez No: 582994
  2. Yazar: EMİNE GÜLPAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TİYEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an-ı Kerim, meal, dil, üslup, nezaket, Exegesis, The Holy Quran, translation, language, style, courtesy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kur'an-ı Kerim insanların huzur ve mutluluğa erişmeleri amacıyla gönderilmiş ilahî mesajlar bütünüdür. Kur'an'ın dili, muhtevası ve muhtevanın anlatım tarzı yani üslubu bu amacın gerçekleşmesine yöneliktir. Allah Teala insana hitap ederken onun dilini seçmiş ve insanın yapısına uygun bir üslup kullanmıştır. Zira bir mesajın içeriği kadar önemli olan bir diğer husus, sunumudur. İçerdiği bilgiler doğru da olsa muhataba uygun bir üslup ile sunulmayan bir mesajın etkili olması mümkün değildir. Kur'an-ı Kerim muhteva ve üslup bakımından birçok özelliğe sahiptir. Kinaye, temsil, teşbih, terğib ve terhib, hakikat mecaz, gibi birçok anlatım sanatı, emir ve nehiyler, kıssalar, ahirete dair tablolar, yeminler, hitaplar gibi birçok muhteva ve anlatım şekli Kur'an'da yer almaktadır. Bu zengin muhteva ve üslup tarih boyunca dikkatleri çekmiş, bu konuda birçok eser kaleme alınmıştır. Bu çalışmada Kur'an'ın içeriğindeki nezaket emir ve tavsiyeleri, üslubundaki nezaket örnekleri ve meallere yansıması incelenecektir. Çalışma giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde çalışmanın konusu, amacı, önemi, nezaket ve kavramsal çerçeve, Kur'an'ın amacı, dil ve üslubu, Kur'an üslubunda nezaketin rolü konuları anlatılmıştır. İkinci bölümde Kur'an'daki nezaket emir ve tavsiyeleri dört başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Kur'an üslubundaki nezaket örneklerine yer verilmiş, bu örneklerin meallere yansımaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is a compilation of divine messages sent to bring peace and happiness to the mankind. Its language, content, and the way this content is introduced, eg. its style, are well suited to accomplish this purpose. Allah (swt) chose the human language to address human beings and employed a style that befits human characteristics because how you communicate your message is just as important as how it is presented. Even if the message contains accurate information, it wouldn't be considered as an effective one unless it is put forward in a style that is appropriate for the addressee. In terms of content and style, the Holy Quran possesses many properties. It consists of different styles of expression like kinayah (allusion), tamseel (allegory), tashbeeh (similarity), targheeb (encouragement of good), tarheeb (discouragement of evil), haqiqah (truth), majaz (metaphor); as well as several styles of content and expression like amr (command) and nahy (prohibition), qasas (narratives), portrayals of afterlife, oaths and addresses. This rich content and style have grabbed the attention of people throughout the history and many books have been written about it. This study investigates the orders and advices about courtesy, the samples of courteous style used in the Quran, and how they are reflected in translation. The study consists of an introduction and two main sections. The first section deals with the subject of this study, its aim and importance; courtesy and its conceptual framework; aim, language and style of the Quran; and the role of courtesy in the style of the Quran. The second section has four sub-sections that examine the Quranic orders and advices about courtesy. The last section focuses on courtesy samples used in the Quranic message and evaluates how they are reflected into translation.