Yedisu (Bingöl) ilçe merkezinin coğrafyası
Geography of Yedi̇su (Bi̇ngöl) district center
- Tez No: 583150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Bingöl, Yedisu İlçe Merkezi, Peri Suyu, Göç, Hayvancılık, Yedisu District Center, Peri suyu, Migration, Farming
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
“Yedisu İlçe Merkezi'nin Coğrafyası”olarak hazırlanan bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı; Yedisu'nun fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafya özelliklerini, coğrafya ilminin temel ilkeleri doğrultusunda analiz ederek, mevcut durumunu ortaya koyarak ve sahada yaşanan sorunlar ile bunların çözümüne yönelik öneriler geliştirmektir. Araştırma sahasını oluşturan Yedisu İlçe Merkezi Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Yukarı Fırat Bölümün de yer alıp, idari bakımında Bingöl iline bağlıdır. Coğrafi yönden ilçe merkezi, Bingöl ilinin kuzeyinde Erzurum, Erzincan ve Tunceli illerinin kesiştiği noktada yer almaktadır. İlçe yüzölçümü 426 km² olup, bunun 42,2 km²'si ilçe merkezini oluşturmaktadır. İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1500 m'dir. Araştırma sahası yeryüzü şekilleri bakımından sarp, dağlık bir yapıya sahip olup, kuzeyinde Koşan Dağları, güneyinde Şeytan Dağı, doğuda Çavuşlu Dağı, batı da Bağır Dağı ile çevrilidir. İlçe merkezi çevresinde yer alan dağ sıraları üzerinde yoğun olarak meşe birlikleri yayılış göstermektedir. Yedisu İlçe Merkezi'nde karasal iklim koşulları hakimdir. İlçenin en önemli akarsuyu Peri Suyudur. İdari açıdan 1990 yılına kadar Kiğı ilçesine bağlı nahiye olan Yedisu, 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı resmi gazetede yayımlanan 3644 sayılı kanunla Kiğı ilçesinden ayrılarak Bingöl iline ilçe olarak bağlanmıştır. İdari bakımdan ilçede 1 belediye teşkilatı, 5 mahalle ve 13 köy bulunmaktadır. 2018 yılı itibariyle 2.877 kişiden oluşan ilçe nüfusunun 1.395'i ilçe merkezinde, 1.482'si de köylerde yaşamaktadır. İlçe merkezi 1990 yılından sonra yoğun şekilde dışarıya göç vermiş ve nüfusu günümüze kadar azalma göstermiştir. İlçe merkezinin yoğun göç vermesinde; arazinin dağlık ve engebeli olması, iş olanaklarının yetersiz olması gibi faktörler etkili olmuştur. İlçe merkezinin temel geçim kaynağı hayvancılıktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this master thesis prepared as“geography of Yedisu district center”, by analyzing the physical, human and economic geography characteristics of yedisu in line with the basic principles of geography, to present the current situation and to develop suggestions for the problems in the field and their solutions. The district center Yedisu, which constitues the researcharea is locatedin the upper Fırat side ofeastern Anatolia region and is connected to Bingöl province administratively. The district center which has an interesting location islocated at the junction point of Erzurum, Erzincan and Tunceli provinces in the north of Bingöl provinces. The district area is totally 426 km² and 42,2 km² at it is district center. The height of the district center is 1500 km above sea level.The research area has a steep mauntainous structure in terms of land shapes and is surrounded. By the mountains Koşan in the North,the mountain Şeytan in the South, the mountain Çavuşlu in the east and the mountain Bağır in the West. There are oak trees intensely on the mountain ranges around the district center. Continental climate canditions dominate in the in the district center.The most important river in the district center is Peri Suyu. Sub district Yedisu which administravely balangs to Kiğı until 1990, become the 7th district center of Bingöl provinces leaving from Kiğı district center with the law no 3644 published in the official gazette no 20523 dated 20 May 1990.There are one municipal organization, five neighborhood and thirteen villages administratively. The population of district center is 2.877 in 2018, 1.395 of it live in the district center and 1.482 of it live in the villages. After 1990,people in the center immigrated and the population decreased day by day. The reasans of immigration are mountainous and raugh terrain and insufficient job opportunities. The main livelihood of the district center is livestock.