Türkiye'de yeşil bina sertifikasyon sisteminin ekolojik sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of ecological sustainability angle green building certification system in Turkey
  1. Tez No: 583403
  2. Yazar: EZGİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN BALYEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Sürdürülebilirlik, Sertifika Sistemleri, Ecology, Sustainability, Certificate System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
rahat şekilde hayatlarını sürdürebilmektedir. İnsanlığın yaşamının devam edebilmesi için doğaya ihtiyaç vardır ve bu nedenle de korunmalıdır. Ekolojik sürdürülebilirlik için yenilenebilen kaynakların kullanımının en az seviyeye indirgenmesi, yenilenemeyen kaynakların tüketilmemesi ve kullanılan tüm malzemelerin doğal çevreye uygun olarak tasarlanması şartı bulunmaktadır. Yaşam standartları, 18. yüzyılda Sanayi Devrimiyle üretim sektörü açısından Avrupa'da yükselirken, günümüzün temel sorunu olan çevre kirliliğini oluşturan yapıları da meydana getirmiştir. Dünyada küresel ısınma, iklim değişikliği ve doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması küresel boyutta bir tehdit haline gelmiştir. Yaşanan olumsuz etkilerin gündeme gelmesi ve insanların bilinçlenmesiyle, sera gazı salınımlarının azaltılması için son yıllarda her sektör kendi alanında çözümler üretmeye başlamıştır. Araştırmalara göre binalar karbondioksit salınımının %40'ından sorumlu olduğundan, inşaat sektörünün sürdürülebilir ve çevreye olan olumsuz etkileri azaltacak yönde binalar yapmak için çalışmalar yapmaya başlaması kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamdan yola çıkarak inşaat sektörü, sosyal ve çevreye duyarlı anlayışla tasarlanan, ihtiyaç duyduğu enerjiyi büyük ölçüde üretebilen ve bulunduğu çevre koşullarına uygun tasarlanan 'yeşil bina' kavramını ortaya koymuştur. Yeşil bina projelerinin başlamasıyla çevresel etkilerini değerlendirmek, enerji verimliliğini ölçmek ve çevre dostu özelliklerini belgelendirmek amacıyla yeşil bina sertifika sistemleri oluşturulmuştur. Mevcut binaların çevreye verdiği olumsuz yöndeki etkilerinin iyileştirilmesiyle birlikte, yeni yapılacak binaların çevresel faktörleri ve enerji verimliliği dikkate alınmalıdır. Yeşil bina değerlendirme sistemleriyle birlikte geleneksel proje tasarım, yapım ve işletme anlayışı da değişerek bütünsel bir bakış açısı geliştirilmiştir. Yeşil bina projelerinde uzmanlık alanlarının da çeşitlenmesiyle katılımcı sayısı artmış, eş zamanlı ve bütünsel koordinasyon sağlanması gereği ortaya çıkmıştır. İngiltere' de oluşturulan ve ilk sertifika sistemi olan BREEAM, ÇEDBİK ile Türkiye'ye bu sistemin adaptasyonu için iyi niyet antlaşması imzalayarak, BREEAM'in Türkiye koşullarına adaptasyon çalışmasıyla, ulusal yeşil bina değerlendirme sistemi oluşturulması amaçlanmıştır. BREEAM'in ekolojik sürdürülebilir arazi kriteri açısından değerlendirme yapması, Avrupa normlarına bağlı ve ilk yeşil bina değerlendirme sistemi olması bakımından çalışma kapsamında incelenmiştir. Ayrıca diğer sertifika sistemlerinden de kaynak olarak yararlanılmıştır. Tüm incelemeler sonrasında enerji verimliliği ve enerji tüketimi açısından yeşil bina projeleri değerlendirilirken, çevresinde mevcutta bulunan binaların konforunu da etkilemeyen yani çevresine duyarlı tasarlanmış olmaları gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the protection of air, water and soil, people, animals and plants can live their lives in a healthy and comfortable way. In order to continue the life of humanity, nature is needed and therefore must be protected. For ecological sustainability, the use of renewable resources should be minimized, non-renewable resources should not be consumed and all materials used should be designed in accordance with the natural environment. Living standards have increased in Europe in terms of production sector in the 18th century with the Industrial Revolution, and have also created the structures that constitute the main problem of today, environmental pollution. Global warming, climate change and unconscious use of natural resources have become a global threat. In recent years, every sector has started to produce solutions in its own field in order to reduce greenhouse gas emissions with the negative effects experienced and the awareness of people. According to the researches, since buildings account for 40% of carbon dioxide emissions, it is inevitable that the construction sector will start to work on sustainable buildings and to reduce the negative impacts on the environment. Based on this context, the construction sector has introduced the concept of 'green building' which is designed with a social and environmentally sensitive approach, which can generate the required energy to a large extent and is designed in accordance with the environmental conditions in which it is located. With the commencement of green building projects, green building certification systems have been established in order to evaluate environmental impacts, measure energy efficiency and document environmental friendly features. The environmental factors and energy efficiency of the new buildings should be taken into consideration together with the improvement of the negative impacts of the existing buildings on the environment. With the green building appraisal systems, the traditional project design, construction and operation concept has been changed and a holistic perspective has been developed. With the diversification of expertise areas in green building projects, the number of participants has increased and the need for simultaneous and holistic coordination has emerged. Britain created the first certification system, BREEAM, signed a goodwill agreement for the adoption of this system in Turkey with ÇEDBIK, with BREEAM adaptation study the conditions of Turkey, national green building rating system is intended to establish. BREEAM's assessment of ecological sustainable land use criteria is examined within the scope of the thesis as being the first green building evaluation system which is connected to European norms. In addition, other certification systems have been utilized. After all the examinations, when evaluating green building projects in terms of energy efficiency and energy consumption, it was revealed that the existing buildings around them should be designed to be sensitive to the environment.