Diş hekimliğinde tıbbi uygulama hatalarından doğan cezai sorumluluk
The criminal liability of dentist arising from medical malpractice
  1. Tez No: 583624
  2. Yazar: EVİN TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Hukuk, Dentistry, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza sorumluluğu, diş hekimi, tıbbi uygulama hatası, Criminal liability, dentist, malpractice
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Diş hekimi, dişlerin, diş etlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması, hastalıklarının ve düzensizliklerinin teşhisi, tedavisi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili olan kişidir. Diş hekimliği çerçevesinde yapılan tıbbi müdahalelerin tamamı tıp biliminin diğer dallarında olduğu gibi, hasta yararı gözetilerek ve tedavi amacıyla kişilerin vücut bütünlüğünü mecburi olarak bozmaktadır. Söz konusu tıbbi müdahaleler kişinin bedenine doğrudan müdahale niteliğinde olduğundan esasen hukuk düzenimiz bakımından birer haksız fiil ve suç oluşturmaktadır. Öte yandan, diş hekimlerinin yaptığı tıbbi müdahaleler ile oluşan vücut bütünlüğünün bozulmasına yönelik hareketler, hukuk tarafından bir takım temel koşullara uymak kaidesi ile korunmakta ve cezalandırılmamaktadır. Tıbbi müdahalelerin hukuk tarafından korunabilmesi için hukuka uygunluk kuralları kapsamında yapılmış olmaları gerekmektedir. Diş hekimlerinin yaptığı hukuka uygunluğu sağlanamayan müdahaleler ise, Türk Ceza Kanunu kapsamında, vücut bütünlüğünün bozulmasına yönelik diğer suçlarla aynı şekilde cezalandırılacaktır. Önemle belirtilmesi gerekir ki, Türk Ceza Kanuna göre hekimlerin tıbbi hatalarında kast değil, taksirden bahsedilmektedir. Diğer bir anlatımla, diş hekiminin, hekim olmaktan kaynaklanan özen yükümlülüğünü ihlal etmiş ve bu suretle istemese bile bir neticeye sebebiyet vermişse taksirle yaralama ya da taksirle öldürme suçları gündeme gelecektir. Diş hekimlerinin müdahalelerinin, dikkat ve özen yükümlülüğüne ve ülkenin bilimsel standardına uygun olması gerekmektedir. Hukuka uygunluk nedenlerinin sağlanmasının yanı sıra dikkat ve özen yükümlülüğüne uyulmasına rağmen karşılaşılması hastanın ya da doktorun elinde olmadan gelişen, istenmeyen muhtemel sonuçlar komplikasyon olarak değerlendirilmektedir. Ancak dikkat ve özen yükümlülüğüne uyulmadığı ve zararlı sonucun öngörülebilir olduğu durumlar tıbbi uygulama hatası olarak değerlendirilecek ve diş hekiminin cezai sorumluluğu doğacaktır. Çalışmamızda, diş hekiminin hastanın ölümüne ve yahut yaralanmasına neden olan tıbbi uygulama hatalarından doğan cezai sorumluluğu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dentist; is the person who is authorized to perform all kinds of professional activities related to the protection of the health of the teeth, gingiva and the mouth and mentum tissues which are directly related to teeth and gingiva and also the one that should diagnose, treat and rehabilitate of all diseases and irregularities that are correlated with teeth, gingiva and the mouth and mentum tissues. As a result, all medical interventions within the framework of dentistry as in other branches of medical science, the patient is obliged to disregard the integrity of the body for the purpose of treatment and for the benefit of patient. Since these medical interventions are directly interfering with the person's body, they are essentially considered as a tort and a crime in terms of our legal system. On the other hand, the action taken by dentists in order to disrupt the integrity of the body caused by medical interventions are protected by the law on the basis of complying with some basic conditions and are not penalized. In order to protect the medical interventions by law, they must be practiced in accordance with the rules of law. Interventions carried out by dentist that cannot be ensured by the laws will be penalized in the same way under the Turkish Penal Code as other crimes for the destruction of body integrity. It is crucial to state that; according to the Turkish Penal Code, the medical errors of medical attendants are not the intent but the negligence. In other words, if the dentist has violated the duty of care arising from being a physician and by this means has given rise to a result even if it has not done with intention, it has been considered as a reckless injury or a reckless homicide. The interventions of the dentists must be in accordance with the duty of care and attention and also the scientific standard of the country. In addition to providing the reasons for compliance with law, despite the conformity with the attention and care obligation, the medical problem encountered is approached as a“Complication”of undesirable and unintended probable outcomes of the patient or the doctor. However, when there are circumstances that the attention and care obligation is not complied with and the harmful outcome is foreseeable, it will be considered as a medical malpractice and the dentist's criminal liability will become a current issue. In our study, the criminal liability of the dentist arising from medical malpractice that caused death or injury to the patient has been researched.