Sekiz haftalık pliometrik antrenman programının 13-14 yaş grubu futbolcularda dikey sıçrama, çeviklik, sürat ve kuvvet parametreleri üzerine etkisi
Effect of eight-week pliometric training program on vertical jump, agility, speed and strength parameters in 13-14 age group soccer players
- Tez No: 583924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Pliometrik Antrenman, Sportif Performans, Football, Pliometric Training, Sportive Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada, 8 hafta uygulanan pliometrik antrenman programının futbolcularda dikey sıçrama, çeviklik, sürat ve kuvvet parametreleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya deney grubu (n=20), yaş ortalaması (x̄yaş=13,15±0,74), kilo ortalaması (x̄kilo=49,37±7,90), boy uzunluğu ortalaması (x̄boy=167,10±8,80), kontrol grubu (n=20), yaş ortalaması (x̄yaş=13,20±0,83), kilo ortalaması (x̄kg=52,02±8,44), boy uzunluğu ortalaması (x̄boy=165,55±6,96) olmak üzere lisanlı aktif olarak futbol antrenmanına devam eden 40 erkek futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için uygulanmış olan 8 haftalık pliometrik antrenman sonucunda fiziksel uygunluk parametrelerindeki değişimler incelenmiştir. Bu kapsamda verilerin normallik dağılıma uygun olup olmadığı tespit etmek için Shapiro Wilk-W Testi incelendiğinde, verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda ilk test-son test karşılaştırmasında Paired-Samples T testi, gruplar arasında fark olup olmadığını belirlemek için ise T-Testi analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol grubunda ölçülen sürat, sırt kuvveti ve anaerobik dayanıklılık özellikleri incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Dikey sıçrama, çeviklik ve bacak kuvveti incelendiğinde ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte deney grubuna uygulanan pliotmerik antrenman sonucunda ölçülen bütün parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Futbol antrenmanına devam eden kontrol grubundaki ölçülen parametreler incelendiğinde ise çeviklik, sürat, bacak ve sırt kuvvetinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Dikey sıçrama ve anaerobik güç ön test son test ölçüm değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Effect of Eight-Week Pliometric Training Program on Vertical Jump, Agility, Speed and Strength Parameters in 13-14 Age Group Soccer Players In this study, it is aimed to determine the effect of 8-week pliometric training program on vertical jump, agility, speed and force parameters in football players. Two different groups were formed as experimental and control groups in the study. Experimental group (n = 20), mean age (13.15 ± 0.74), weight average (49.37 ± 7.90), average height (167.10 ±) 8.80) and the control group (n = 20), mean age (13.20 ± 0.83), weight average (52.02 ± 8.44), average height (165,55 ± 6,96) 40 active male football players who have been actively involved in football training participated in the study voluntarily. After 8 weeks of pliometric training applied for statistical analysis of data, changes in physical fitness parameters were examined. In this context, when the Shapiro Wilk-W Test was examined to determine whether the data were suitable for the distribution of normality, it was found that the data showed normal distribution. In this respect, Paired Samples T test was used in the first test-posttest comparison and T-Test analysis method was used to determine whether there was a difference between the groups. According to the findings obtained from the study, the speed, back strength and anaerobic endurance characteristics of the experimental and control groups were not statistically significant. When vertical jump, agility and leg strength were examined, it was found that there was statistically significant difference. However, it was found that there was a statistically significant difference in all parameters measured as a result of pliometric training applied to the experimental group. When the measured parameters were examined in the control group, it was found that there was a statistically significant difference in agility, speed, leg and back strength. It was determined that vertical jump and anaerobic power pretest posttest measurement values did not show statistically significant difference.