Türkiye microtus (Mammalia: rodential) cinsinde molar varyasyonun saptanması ve bunun filogenetik sonuçları
Deterrmimnation of molar variation of Turkish Microtus (Mammalia: rodentia) genus and its phylogenic results
  1. Tez No: 58402
  2. Yazar: MEHTAP YARDIMCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERKUT KIVANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Microtus, taksonomi, morfotip, filogeni, Turkey, Microtus, taxonomy, morphotyp, phylogeny
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE MICROTUS (MAMMALIA :RODENTIA) CİNSİNDE MOLAR VARYASYONUN SAPTANMASI VE BUNUN FİLOGENETİK SONUÇLARI Mehtap YARDIMCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Erkut KIVANÇ 1997, Sayfa: 128 Jüri: Doç. Dr. Erkut KIVANÇ Prof. Dr. Metin AKTAŞ Doç. Dr. İrfan ALBAYRAK Bu araştırmada, 1994 - 1996 yılları arasında Türkiye'nin muhtelif yerlerinden toplanmış 277 Microtus örneği öncelikle morfolojik ve biyometrik bakımlardan değerlendirildi ve Türkiye'de M. roberti, M. nivalis, M. gud, M. majori, M. subterraneus, M. guentheri, M. socialis, M. arvalis ve M. epiroticus türlerinin yayılış gösterdiği tespit edildi. Daha sonra bu türlerin alt ve üst molarlannın morfolojik ve morfometrik karakterleri dikkate alınarak aktüel morfotipleri saptandı. Elde edilen bu bulgular literatürdeki fosil morfotiplerle karşılaştırılarak geçmiş ve günümüz arasındaki farklılıklarla filogenetik ilişkiler araştırıldı. Sonuçta M. arvalis, M. agrestis, M. guentherV rân birbirleriyle ve M. majori, M. socialis, M. epiroticus'un birbirleriyle birinci dereceden, bu iki grubun birbirleriyle ikinci dereceden; M. subterraneus ile M. arvalis, M. agrestis, M. guentheri, M. majori, M. socialis, M. epiroticus'un üçüncü dereceden; M. gud, M. nivalis ile Af. robertVrm dördüncü dereceden akraba oldukları, ilkel ve gelişmiş özellikler bakımından aktüel ve ata formlar arasında evrimsel yönden bir değişikliğin olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph. D. Thesis DETERMINATION OF MOLAR VARIATION OF TURKISH MICROTUS (MAMMALIA: RODENTIA) GENUS AND ITS PHYLOGENIC RESULTS Mehtap YARDIMCI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Erkut KIVANÇ 1997, Page: 128 Jury : Assoc. Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Prof. Dr. Metin AKTAŞ Assoc. Prof. Dr. İrfan ALBAYRAK In this study, 277 speciemens of Microtus collected from various areas of Turkey between the years 1994 - 1996 were evaluated in respect to their morphological and biometrical characteristics and it was determined that nine species; M. roberti, M. nivalis, M. gud, M. majori, M. subterraneus, M. guentheri, M. socialis, M. arvalis and M. epiroticus distribute in Turkey. Actual morphotypes of these species were then determined in regards to the morphological and morphometrical characteristics of the upper and the lower molars. Obtained data from the actual measurements were compared to those from fossil morphotypes, and the differerences between the findings obtained from the fossil and actual samples and the philogenetic relationships were discussed. In conclusion, M. arvalis, M. agrestis, and M. guentheri were related to each other at first degree and M. majori, M. socialis, M, epiroticus were related to each other again at first degree. A relationship was detected between these two major groups at second degree; between M. subterraneus and the other six species M. arvalis, M. agrestis, M. guentheri, M. majori, M. socialis, M. epiroticus at third degree and between M. roberti and the species M. nivalis, M. gud at fourth degree. There was no evolutionary differences between the actual and anchestor forms in terms of their primitive and the evolved features.