Başbakan Angela Merkel dönemi Almanya'nın Ortadoğu politikası
Germany's Middle East policy in the era of Chancellor Angela Merkel
  1. Tez No: 584037
  2. Yazar: AHMET BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖCAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Dış Politikası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Angela Merkel, Yeni klasik realizm, German foreign policy, Middle East and North Africa, Angela Merkel, neoclassical realism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 607
Özet
Federal Almanya Cumhuriyeti dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahip bir ülke olarak hem AB hem de uluslararası alanda önemli bir oyuncudur. Özellikle, Berlin Duvarı'nın 1989'da yıkılmasının ardından 1990'da birleşen Almanya'nın tam bağımsızlığını kazanması ve iki kutuplu dünya düzeninin sona ermesi ile Alman dış politikasının ulusal, bölgesel ve küresel çerçeve koşulları temelde değişmiştir. Bu değişim; Almanya için dış politikada daha fazla eylem ve hareket alanı artmasının yanında, Avrupa ve dünyada Almanya'dan daha fazla sorumluluk almasını yönelik beklenti ve gereksinim taleplerini de arttırmıştır. Almanya'nın genel dış politikasında görülen değişimin Merkel döneminde Ortadoğu'ya yönelik politikalar üzerinde nasıl yansıdığı bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Bu bağlamda, çalışmada Başbakan Angela Merkel'in 2005-2017 yılları arasındaki dönemde Almanya'nın Ortadoğu politikası yeni klasik realizm çerçevesinde incelenmiştir. Bu yıllar arasındaki, Almanya'nın Ortadoğu politikalarında gelişmeler ve değişimler gösterilmeye çalışılmıştır. Merkel döneminde Almanya'nın Ortadoğu politikalarının daha iyi anlaşılması için tarihsel bir perspektiften Merkel dönemine kadar olan Almanya'nın Ortadoğu'ya yönelik politikaları mercek altına yatırılmıştır. Başbakan Merkel döneminde ortaya çıkan Arap Baharı ve DAEŞ terör örgütü çerçevesinde meydana gelen önemli gelişmeler ile birlikte Almanya'nın Ortadoğu'da bulunan ülkeler ile olan siyasi, ekonomik ve askeri ilişkileri gösterilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacını ise; Almanya'nın Ortadoğu politikalarında Merkel döneminde bir değişim ya da farklılık olup olmadığı sorusuna yanıt aranması oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
As a country with the fourth largest economy in the world, the Federal Republic of Germany is an important player both in the EU and internationally. In particular, the collapse of the Berlin Wall in 1989, after winning the united Germany full independence in 1990, German foreign policy and the bipolar world order with the end of national, regional and global framework conditions have changed fundamentally. This change; as well as creating space for action and movement in foreign policy for Germany, it also increased the demands and expectations for Germany to take more responsibility in Europe and the world. The subject of this study is how the change in the general foreign policy of Germany was reflected on the policies towards the Middle East during the Merkel period. In this context, in the study, Germany's Middle East policy between the years 2005-2017 of Prime Minister Angela Merkel was examined within the framework of neoclassical realism. During this period, developments and changes in Germany's Middle East policies were tried to be shown. During the Merkel period, Germany's policies towards the Middle East were scrutinized from a historical perspective to a better understanding of Germany's Middle East policies. The political, economic and military relations of Germany with the countries in the Middle East have been tried to be shown with the important developments that took place within the framework of the Arab Spring and ISIS terrorist organization that emerged during the Prime Minister Merkel period. The aim of this study is; the search for an answer to the question of whether there is a change or difference in Germany's Middle East policies during the Merkel period has been formed.