Samim Kocagöz'ün romanlarında halkbilimi unsurlarının tespiti
Determination of folklore elements in the novels of Samim Kocagöz
- Tez No: 584036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA HAMARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Samim Kocagöz, roman, halk edebiyatı, halk kültürü, halkbilim, Samim Kocagöz, novels, folk culture, folk literature, folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Söke'nin varlıklı, tanınmış ve her zaman sanat ile iç içe olmuş ailelerinden birine mensup olarak dünyaya gelen Samim Kocagöz, elli yılı aşan sanat hayatı boyunca edebiyatın hikâye, inceleme, makale, anı ve oyun türlerinde eser vermiş ve 12 adet roman yazmıştır. Çalışmamızda Kocagöz'ün romanları halkbilimi unsurları bakımından incelenmiştir. Sadece romanlarında değil tüm eserlerinde toplumu ve insanı anlatmayı; ideolojisini ve sanatının merkezinde tuttuğu sosyal endişesini eserlerine yansıtmayı amaç edinmiş olan Kocagöz; bilgi birikimini, düşünce dünyasını ve en önemlisi de yaşadığı dönemi, aralarında doğup büyüdüğü yörenin insanlarını, onların yaşayışlarını ve halk kültürünü romanlarında aktarmıştır. Çalışmamız Samim Kocagöz'ün hayatı, romanları ve romanlarının halkbilimi unsurları açısından incelenip değerlendirilmesinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Samim Kocagöz who was born to a wealty, art interwined and well-known Söke family, penned 12 novels and literary works in the genres of story, research, article, memoir and play over his fifty year career in the arts. In this study, Kocagöz's novels were examined in terms of folklore elements. Kocagöz aimed to illustrate society and the people not only in his novels but in all his work and reflect his ideology and social concern and keep it as the center of his art. He conveyed his knowledge, world of thoughts, and most importantly a realistic depiction of the period he lived in, the people of the region where he was born and grew up, their lives and their folk culture. This study comprises Samim Kocagöz's life, novels, and the examination and evaluation of his novels in terms of folklore elements.