Artritik varus dizlerdeki lateral kompartman osteofitlerinin lateral kompartman kıkırdak dejenerasyonu ile korelasyonunun değerlendirilmesi
- Tez No: 584154
- Danışmanlar: DR. CEM YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteofit, lateral kompartman artrozu, kıkırdak biyomekaniği
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Kemik koruyucu ve minimal invaziv girişimlere karşı artan ilgi ile unikondiler diz artroplastisi (UDP) popüler hale gelmiştir. Ancak unikondiler diz artroplastisi endikasyonu konusunda bir uzlaşı bulunmamaktadır. UDP uygun hasta profiline uygulandığında başarı ihtimali artmaktadır. Lateral kompartman artrozunun ilerlemesi UDP başarısızlığının ana sebeplerinden biridir. Lateral kompartman osteofitlerinin lateral kompartman kıkırdak hasarını göstermede yetersiz olduğuna dair yakın dönem çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmamızda lateral kompartman osteofit formasyonu ile lateral kompartmandaki kıkırdak hasarının ilişkisini ortaya koymayı ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile direkt radyografi tetkiklerini kullanarak biyomekanik perspektif çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktayız. 5.2.GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmaya Ağustos 2018-Ocak 2019 tarihleri S.B.Ü. Haseki SUAM Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği polikliniğine başvuran ve gonartroz nedeniyle total diz protezi (TDP) endikasyonu alan hastalar dahil edildi. Hastaların PACS (picture archiving communucating system) sistemindeki direkt grafileri uzman bir ortopedist tarafından Kellgren-Lawrence diz osteoartriti sınıflama sistemine göre değerlendirildi. Diz MRG'lerinde kıkırdak kalitesi Modifiye Noyes sınıflama sistemine göre değerlendirildi. Total diz artroplastisi sırasında elde edilen lateral distal femur ve proksimal tibia örneklerinin merkezinden 10 mm çaplı mozaikplasti seti kullanılarak 10 mm çapında örnekler alındı. Bu örneklere biyomekanik olarak aksiyel yüklenme ve geçirgenlik testleri uygulandı. Biyomekanik testler sonucu elde edilen veriler direkt grafi ve MRG kullanılarak belirlenen sınıflandırma evreleri ile karşılaştırıldı. Sürekli verilerin normal dağılıma uygunlukları Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk testleri ile değerlendirildi. Direkt grafi ve MRG kullanılarak saptanan sınıflandırma evreleri arasında sürekli verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında Kruskal Wallis Testi kullanıldı. vii 5.3.BULGULAR Biyomekanik testler ve kıkırdak kalınlığı ile ilgili veriler değerlendirildiğinde lateral femoral kondil ve lateral tibial platodaki kıkırdağın biyomekanik özelliklerindeki değişikliklerin ve kıkırdak kalınlığının lateral femurdaki osteofitler ile ilişkili olmadığı gösterilmiştir. Lateral femoral kondil ve proksimal tibia lateralinden alınan örneklere uygulanan biyomekanik testler (aksiyel yüklenme ve geçirgenlik) ile sınıflandırma sistemleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Elde edilen örneklerin nereden alındığına bakılmaksızın genel değerlendirilmesinde MRG tetkiki ile uygulanan sınıflama evrelemesinin kıkırdak kalınlığı ile uyumlu olduğu saptandı ancak bu durum istatistiksel olarak anlamlı değildi. Uygulanan sınıflandırma sistemleri arasında iyi düzeyde uyum gözlendi (Kappa katsayısı 0,78) 5.4.SONUÇ Osteoartritik varuslu dizlerde lateral kompartmandaki osteofitler, biyomekanik olarak daha zayıf kıkırdak veya daha ileri evre dejenerasyonun histiyolojik işaretleri ile ilişkili değildir. Günümüzde kıkırdak kalitesini değerlendirmede rutin kullanımda herhangi bir radyolojik tetkik yoktur. Direkt grafiler hala maliyet-etkinlik çerçevesinde en çok tercih edilen görüntüleme yöntemlerinden biridir.
Özet (Çeviri)
Unicondylar knee arthroplasty (UDP) has become popular with increasing interest in bone preservation and minimally invasive procedures. However, there is no consensus on the indication for unicondylar knee arthroplasty. The proability of success increases when UDP is applied to the appropriate patient profile. The progression of lateral compartment arthrosis is one of the main causes of UDP failure. Recent studies suggest that lateral compartment osteophytes are insufficient to show lateral compartment cartilage damage. In this study, we aimed to determine the relationship between lateral compartment osteophyte formation and cartilage damage in the lateral compartment and to evaluate it from a biomechanical perspective using magnetic resonance imaging (MRI) and direct radiographic examinations. 6.2..MATERIALS AND METHODS The study was carried out between August 2018 and January 2019 by S.B.Ü. Patients who were admitted to the outpatient clinic of Haseki SUAM Orthopedics and Traumatology Department and who were indicated for total knee prosthesis (TDP) due to gonarthrosis were included. Direct graphs of the patients in the PACS (picture archiving communucating system) system were evaluated by a qualified orthopedist according to the Kellgren-Lawrence knee osteoarthritis classification system. The cartilage quality was evaluated according to the Modified Noyes classification system. A 10 mm diameter mosaicplasty set was obtained from the center of the lateral distal femur and proximal tibia specimens obtained during total knee arthroplasty. Axial loading and permeability tests were performed biomechanically. The data obtained from the biomechanical tests were compared with the classification stages determined by direct radiography and MRI. The normal distribution of the continuous data was evaluated by Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk tests. Kruskal Wallis Test was used to compare the mean of continuous data between the classification stages determined by direct radiography and MRI. 6.3.RESULTS When biomechanical tests and cartilage thickness data were evaluated, it was shown that changes in the biomechanical properties of cartilage in lateral femoral condyle and lateral tibial plateau and cartilage thickness were not associated with osteophytes in lateral femur. No statistically significant correlation was found between the biomechanical tests (axial loading and permeability) and classification systems applied to the lateral femoral condyle and proximal tibia lateral samples. Regardless of where the samples were obtained, the classification of MRI was found to be consistent with the cartilage thickness, but this was not statistically significant. Good agreement was observed between the applied classification systems (Kappa coefficient 0.78). 6.4.CONCLUSION Radiological ideal radiological examination to demonstrate that cartilage is objectively intact biomechanically is not currently in routine use. Routine radiographs are still one of the most appropriate and effective imaging modalities.