Ratlarda oluşturulan adeziv intestinal obstrüksiyonda farklı bakteri kontaminasyonunun etkisi ve postoperatif peritoneal adezyonları önlemede %50 dekstroz solüsyonu ve prp 'nin ('platelet rich plasma' trombositten zengin plazma) rolü
The effect of different bacteria contamination in adhesive intestinal obstruction and the role of %50 dextroz solution and prp(platelet rich plasma) in preventing the postoperative peritoneal adhesions in rats
  1. Tez No: 584163
  2. Yazar: GÖKHAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TUĞRUL TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif peritoneal adezyonlar (PPA), % 50 dextroz, PRP, ratlarda adezyon, Postoperative peritoneal adhesions, 50 % dextrose, PRP, adhesion in rats
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş: Postoperatif Peritoneal Adezyonlar(PPA) abdominal cerrahi sonrası ciddi bir problemdir. Karın içi adezyonlar, ağrı, intestinal obstrüksiyon ve infertilite nedenidir. PPA 'lar peritoneal hasar sonucu meydana gelen vasküler geçirgenliğin artması ve fibrinden zengin eksüdanın salınması sonucu oluşur, bu sayede normal peritoneal iyileşmenin sınırlandırılmış olur. Peritoneal hasar oluşumunda mekanik, iskemik, enfektif ve kimyasal faktörler rol oynar. PPA'nın her hastada aynı düzeyde gelişmemesi, kişiye ait faktörlerinde önemli olduğunun işaretidir. İntraabdominal girişimlerde en önemli noktalardan biri barsak florası ve bunun enfeksiyon oluşumuna etkisidir. Florada bulunan, ya da sıklıkla hastane florası olarak eklenen farklı mikroorganizmalar bireylerde farklı ağırlıkta enflamatuar süreçlere yol açarak PPA oluşumuna sebep olabileceği düşünülmüştür. Amaç: Bu çalışmada PPA oluşumunda ve derecesinde, ratlarda adezyon oluşumunda farklı bakteri suşlarının (Klebsiella spp, E. Coli spp, anaerob ) etkisi ve adezyon oluşumunu engellemede %50 dextroz solüsyonu ve PRP nin rolü araştırılması planladı. Aynı zamanda, adezyon modeli oluşturmadan ve sakrifikasyon esnasında kan IL-6 ve TNF-alfa düzeyleri ile adezyonların şiddeti arasındaki ilişkiyi göstermek planlandı. Materyal ve Metod: Bu çalışmada ratlar, her biri onikişer rattan oluşan 7 ayrı gruba ayrılarak incelendi. Gruplar; E.coli, Klebsiella, Bacteriodes fragilis, PRP, %50 dextroz, Sham ve Kontrol grubu olarak sınıflandırıldı. Ratlar ondördüncü gün sakrifiye edilip relaparotomileri yapıldı. Sonuçlar daha önceden belirlenmiş klasifikasyonlara uygun makroskopik ve mikroskopik açıdan değerlendirildi. Bulgular: Bakteri ile enfekte edilen gruplarla, sham ve kontrol grupları karşılaştırıldığında hem mikroskopik, hem makroskopik olarak PPA oluşumunda anlamlı düzeyde artış izlenmiştir. Sonuç: Deneysel olarak oluşturulan adezyon modelinde, PPA oluşumundan mikroorganizmaların etkin rol üstlendiği görülmüştür. PRP ve %50 dekstroz uygulaması PPA oluşumunu engellemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Postoperative peritoneal adhesions (PPA) are serious problems after abdominal surgery. Intraabdominal adhesions are the cause of pain, intestinal obstruction and infertility. PPAs occur as a result of peritoneal damage resulting from increased vascular permeability and release of fibrin rich exudate. Thus, normal peritoneal healing is limited. Mechanical, ischemic, infective, inflammatory and chemical factors play role in peritoneal injury. The fact that PPA does not develop at the same level in each patient indicates that individual factors also play role in this mechanism. One of the most important points in intraabdominal interventions is bowel flora and its effect on infection. It was thought that different microorganisms found in flora or frequently added as hospital flora might cause inflammatory processes and cause PPA formation. Aim: In this study, we aimed to investigate the effect of different bacterial strains (Klebsiella spp, E. coli spp, anaerobe) on the formation and degree of PPA in adhesion formation in rats and the role of %50 dextrose solution and PRP in preventing the formation of adhesion. At the same time, it was planned to demonstrate the relationship between serum IL-6 and TNF-α levels and adhesion intensity during sacrification and before the operation. Materials and Methods: In this study, rats were divided into 7 groups, consisting of twelve rats. Groups were classified as; E.coli, Klebsiella, Bacteriodes fragilis, PRP, 50% dextrose, Sham and Control groups. The rats were sacrificed on the fourteenth day and relaparotomy was performed. The results were evaluated macroscopically and microscopically according to the previously determined classifications. Results: When bacterial infected groups were compared with sham and control groups, both microscopic and macroscopically significant increase in PPA was observed. Conclusion: In the experimentally generated adhesion model, microorganisms have been found to play an active role in PPA formation. PRP and 50% dextrose treatment prevent the formation of PPA.