Batı Dağlık Kilikya kentleri: Kent tipolojisi ve stratejik konumları üzerine bir çalışma
West Rough Cilicia cities: Astudy on urban typology and strategic positions
  1. Tez No: 584275
  2. Yazar: MEHMET DİNÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİMET PINAR ÖZGÜNER GÜLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Dağlık Kilikya, Kent, Stratejik, Tipolojik, Turizm, Korsan, West Rough Cilicia, City, Strategic, Typology, Tourism, Pirate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada antik dönemde Batı Dağlık Kilikya olarak tanımlanan bölgede yer alan kentler incelenmiş, bölgenin topografyasından yola çıkarak kent tipolojileri ele alınmış ve bahsi geçen kentler için topoğrafyanın sağladığı stratejik üstünlük değerlendirilmiştir. Yeterince çalışılmamış olan Batı Dağlık Kilikya bölgesi için yapılan bu inceleme çalışması, bölgedeki kentleri tek tek ele almış ve antik çağ dünyasını daha iyi anlamamız için en temel iki konu üzerinde odaklanmıştır. Antik dönemde kentleri kurarken ardındaki nedenler arasında stratejik, ekonomik, politik ve kendilerini savunabilme unsurlar bulunmaktaydı. Özellikle M.Ö.2.yy'da Batı Kilikya'da da bu oldukça gerekli idi ve öncelikle yerleşim alanları seçilirken bu koşul sağlanmalıydı. Çünkü Akdeniz dünyasındaki korsanlık faaliyetleri insan hayatını çok olumsuz etkilemekteydi. Kentlerin limanları ya da koyları korsanlar tarafından ele geçirilmediği sürece kente büyük yarar sağlıyordu. Kentler korsanlar tarafından ele geçirildiğinde ise korsanlar için avantaj sağlıyordu. Bundandır ki bu kentler stratejik bir şekilde yüksekçe alanlara kurulmak zorunda kalmışlardır. Kentler tipolojik olarak sınıflandırıldığında, bu sınıflamaya bölgenin morfolojisinin oldukça belirgin şekilde etki ettiği görülmüştür. Bu çalışmada bölgenin kent tipleri belirlenmiş ve dönemin Akdeniz havzası için stratejik önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the typologies of the city which originated from the topography of the cities of West Rough Cilicia and the strategic advantage of this topography were investigated. This study of the West Rough Cilicia region, which has not been studied sufficiently, has addressed the cities one by one and focused on two of the most fundamental issues to better understand the world of antiquity. Among the reasons behind setting up cities in antiquity were strategic, economic, political and self-defending elements. It is for people to better defend themselves when they need to live as a community. This was also necessary in Western Cilicia and this condition must have been ensured when the settlements were first selected. Because piracy activities in the Mediterranean world had a negative impact on human life. As long as the ports or bays of the cities were not captured by the pirates, they were of great benefit to the city. It was an advantage for pirates when cities were captured by pirates. These cities have to be strategically placed in high-rise areas. While the cities were classified as typological, the morphology of the region had a significant effect. The urban types of our study area were determined and the strategic importance of the period for the Mediterranean basin was emphasized.