Türk resminde balıkçı figürü
Fisherman figure of Turkish painting
  1. Tez No: 584526
  2. Yazar: EZGİ GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL SARIDİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk resmi, Türk ressamlar, manzara, figür, balıkçı figürü, Turkish painting, Turkish painter, paysage, figüre, fisherman figures
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Figüratif betimleme, Antik Mısır, Yunan ve Roma uygarlıklarından beri resim sanatında önemli bir konu olmuştur. Dinsel, mitolojik ve günlük hayattan yansımalar sunan resimlerin vazgeçilmezi olan figürler incelendiğinde, farklı dönem ve üsluplarda birçok defa balıkçı figürünün betimlendiği tespit edilmiştir. Batılı tarzı Türk resminde 19. yüzyıl sonundan günümüze kadar Türk ressamların da balıkçı figürünü ele almış oldukları örneklerle görülür. İstanbul ve çevresinde daha aktif gelişen resim sanatında, İstanbul'la bağlantılı olarak balıkçı konusunda pek çok eser meydana getirilmiştir. Öncelikle resmi koleksiyonların ve banka koleksiyonlarının incelendiği bu tez çalışmasında erken tarihli olarak Halil Paşa ve Osman Hamdi Bey'in çalışmaları yer alır. Ardından1914 Kuşağı/Çallı Kuşağı, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği ile D Grubu'nda yer alan birçok sanatçı, balıkçı figürü ile ilgili resimler yapmıştır. Bu gruplarda yer alan sanatçıların eserleri, genel olarak 1955-60'lı yıllarda çalışılmıştır. Yeniler Grubu daha sonra kurulmasına rağmen bahsi geçen gruplardan daha önce bu konuyu ele almıştır. İlk sergi konularının Liman olmasıyla balıkçı figürünü, 1941 yılında konu alan eserler üretmişlerdir. Tezin katalog bölümünde; Halil Paşa, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Cevat Dereli, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Turgut Atalay, Selim Turan, Nedim Günsür, Turan Erol, Özer Kabaş, Aydın Ayan ve Mustafa Sekban başta olmak üzere Türk ressamların çalışmaları belirlenerek kısaca resimsel çözümleme yapılmıştır. Sanatçılar, balıkçıların günlük yaşantılarından farklı kesitler sunarak, tuvallerine aktarmışlardır. Her sanatçının, kendi özgün üslubuna bağlı olarak çalışmasıyla Türk resim sanatı için zengin bir koleksiyon oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Figurative depiction has been an important topic in the art of paintings since Ancient Egypt, Greek and Roman civilizations. When the figures, which are indispensable for the paintings that reflect reflections from religious, mythological and daily life, were examined, it was found that fisherman figures were depicted many times in different periods and styles. In the Western Style Turkish painting, it is seen with examples that Turkish painters have dealt with the fisherman figure since the end of the 19th century. Since painting has developed more actively in Istanbul and its environment, many works on fisherman have been created in connection with Istanbul. In this thesis, which is firstly examined the official and bank collections, the works of Halil Paşa and Osman Hamdi Bey take place as an early date. Subsequently, many artists of the 1914 Kuşağı/Çallı Kuşağı, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği and D Grubu made paintings on the fisherman's figure. The works of the artists in these groups were generally studied in the 1955-60s. Although the Yeniler Grubu was founded later, it has dealt with this issue before the mentioned groups. Since their first exhibition subject was Liman, they produced works on the subject of fisherman in 1941. In the catalog section of the thesis; the works of Turkish painters, especially Halil Paşa, Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Cevat Dereli, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nurullah Berk, Sabri Berkel, Turgut Atalay, Selim Turan, Nedim Günsür, Turan Erol, Özer Kabaş, Aydın Ayan and Mustafa Sekban were determined and briefly analyzed. The artist presented different sections from the daily life of the fishermen and transferred them to their canvases. A rich collection has been formed for Turkish painting with each artist working according to their original style.