Assessing system usability according to different user personalities
Farklı kullanıcı kişilerine göre değerlendirme sistemi kullanımı
- Tez No: 584664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FARİD HUSEYNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik, SUS, Beş Faktör Modeli, Kişilik Özellikleri, Öznel Kullanılabilirlik Değerlendirmesi, Mini-IPIP, Usability, SUS, Five Factor Model, Personality Traits, Subjective Usability Rating, Mini-IPIP
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İnsan bilgisayar etkileşimlerinde anahtar terim olarak kullanılabilirlik, kullanıcı deneyimi biliminden türetilmiş bir kavramdır. Kullanılabilirlik kavramı, bir sisteme veya bir ürüne ne kadar kolay erişilebileceği veya kullanılabileceği ile tanımlanır. Sistemleri daha kullanışlı hale getirmek için yapılan sürekli girişimler, kullanılabilirliği etkileyebilecek faktörlere yoğunlaşmıştır ve bu nedenle hem sistemi hem de kullanıcıyı etkileşimlerin iki tarafı olarak görmektedir. IS alanında, birçok araştırma bireysel ayrımlara ve teknoloji ile ilgili oynayabileceği rollere dikkat çekmektedir. Bununla birlikte, IS literatüründe sınırlı bir ölçüde dikkate alınan bireysel farklılıkların bir alanı kişiliktir. Kişilik, kullanıcı tarafındaki en önemli unsurlardan biri olarak, insan eylemleri ve tepkilerinin çok sayıdaki alanlarında güçlü rolünü göstermiştir. Uygulamada, psikoloji bilimcileri tarafından geliştirilen çeşitli kişilik ölçme araçları vardır. Daha yakın zamanlarda, kişilik psikolojisindeki ilerleme, bireysel özellikleri kişisel modellerine ve fikirlerine entegre etmenin uygulanabilir bir yönteminin verimli ve ayrıntılı bir kişilik odaklı bağlam olan Beş Faktör Modelini uygulamak olduğunu göstermektedir. Bu makale kişilik özellikleri ile öznel kullanılabilirlik değerlendirmesi arasındaki ilişkileri keşfetmeyi amaçlamaktadır. Almanya'da yapılan bir ankete, Gottingen şehrinin 232 Üniversite Öğrencisine katıldı. Sonuçlar, kişiliğin kullanılabilirlik derecesi üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Usability as a key term in human computer interactions is a derived concept from user experience science. Usability concept is described by how easy a system or a product can be accessed or used. The constant attempts to make systems more usable are concentrated on the factors that might affect usability and therefore are considering both system and user as the two side of the interactions. in IS field, plenty of researches are devoting attention to individual distinctions and any role it can play in regard to technology. However, one area of individual differences that has only been taken into account to a limited extent in IS literature is personality. Personality, as one of the major aspects in user side, has presented its strong role in multitude areas of human actions and reactions. In practice, there are several personality measurement tools being developed by psychology scientists. More recently, the progress in personality psychology suggests that a viable method of integrating individual features into IS patterns and ideas is to implement the Five Factor Model (FFM), an efficient and elaborate personality-oriented context. This paper aims to discover correlations between personality trait and subjective usability assessment. In a survey conducted in Germany, 232 University Students of Gottingen city participated, in which they assessed usability of nine category of systems and at the end, they have been asked to score personality Mini_ IPIP items. The results reveal the impact of personality on usability rating.