Sedanter bayanlarda zumbanın vücut algısı ile beden benlik algısı arasındaki ilişkiye etkisi
The effect of zumba on the relations between body perception and body self-perception of sedanter women
- Tez No: 584756
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ÇUMRALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sedanter bayan, Zumba, Vücut algısı, Beden belik algısı, Sedanter female, Zumba, Body perception, Body self-perception
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, sedanter kadınların vücut algısı üzerinde zumbanın etkisini belirlemektir. Bu bağlamda Hatay ilinde yaşayan 400 kadın ile anket görüşmesi yapılmıştır. Bu kadınlardan 200'ü Zumba dersine katılım gösterirken, 200'ünün Zumba dersine katılım göstermemektedir. Yapılan araştırma sonucunda kişilerin spora ve spor salonuna ilişkin olumlu tutumu arttığında, vücut algılarına karşı olan olumlu bakış açılarının da artış gösterdiği görülmektedir. Ayrıca zumba derslerine katılım gösteren katılımcıların spora ve spor salonuna ilişkin tutumları ve vücut algılarının, zumbaya katılım göstermeyen katılımcılara göre çok daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak, olmak istedikleri ideal kiloda olan katılımcıların spora ve spor salonuna ilişkin tutumları ve vücut algıları, olmak istedikleri ideal kiloda olmayan katılımcılara göre çok daha olumludur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the effect of the zumba on the body perception of sedentary women. In this context, interviews with 400 women living in Hatay province were conducted. While 200 of these women participated in the Zumba lesson, 200 did not participate in the Zumba lesson. As a result of the research, it is seen that positive attitudes towards body perceptions also increase when the positive attitude of the people about the sport and sports hall increases. It was also found that the attitudes of the participants participating in the zuma classes to the sports hall and the body perceptions were much more positive than the participants who did not participate in the zuma. In addition to this, attitudes and body perceptions of the participants in the ideal kilo they desire for the sport and the sports hall; they are much more favorable than those who do not have the ideal weight which desire.