Turizmde modern müzecilik anlayışı ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının müzelerde kullanımı
The understanding of modern museology in tourism and the use of augmented reality applications in museums
  1. Tez No: 584802
  2. Yazar: GİZEM SUCAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Turizm, Museology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Müzecilik, Müze Turizmi, Artırılmış Gerçeklik, Museology, Museum Tourism, Augmented Reality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde turizm sektörünün önemli bir unsuru olan müzeciliğin temeli Yakın Doğu'da atılmış ve Yunanlılar aracılığıyla geliştirildikten sonra Romalılar ile şu anki müzecilik anlayışına doğru uzanan bir rota belirlenmiştir. Türkiye'de müzecilik denildiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Osman Hamdi Bey'in faaliyetleri sayesinde Türk Müzeciliği gelişim göstermeye başlamış ve Cumhuriyet Dönemi'nde Mustafa Kemal ATATÜRK'ün girişimleri doğrultusunda Türkiye'de müzecilik anlayışı daha da yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Bugün müzecilik, aktif öğrenmenin sağlandığı sosyal ve kültürel mekanlar olma görevini üstlenmektedir. Bu tezin amacı, müzenin ve müzeciliğin turizm açısından önemini örneklerle açıklayıp vurguladıktan sonra müzeciliğin sürdürülebilir olması bakımından artırılmış gerçeklik teknolojisinin rolünü ve kullanımının detaylarını, ağırlıklı olarak yurt dışında bulunan ve bu teknolojiyi uygulayan müzelerden çeşitli örnekler vererek ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında ayrıca, Türkiye'de bu teknolojiyi ilk olarak uygulamaya koymuş olan Sakıp Sabancı Müzesi ile bir görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türkiye'de ve yabancı ülkelerde artırılmış gerçeklik teknolojisinden yararlanan müzeler araştırılmış, örneklendirilmiş ve bu yeni teknolojinin turizm ile ilişkisi irdelenerek müzeciliğin gelişimi açısından ve modern müzecilik anlayışında önemli rol oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE UNDERSTANDING OF MODERN MUSEOLOGY IN TOURISM AND THE USE OF AUGMENTED REALITY APPLICATIONS IN MUSEUMS The foundation of museology, one of the most important factors of tourism sector, was laid in the Near East and after being developed by the Greeks, a route was set by the Romans reaching out to the understanding of museology today. Owing to the activities of Osman Hamdi Bey, one of the first names that comes into one's mind concerning the subject of museology inTurkey, Turkish museology started to improve and with the initiatives of Mustafa Kemal ATATÜRK, the understanding of museology in Turkey reached a higher level during the Republic Period. Today the museum has taken the task to be a social and cultural environment where active learning is provided. The purpose of this thesis is to emphasize the importance of museum and museology in terms of tourism and to reveal the role and details of augmented reality technology in terms of sustainability of the museums by giving various museum examples, mostly from abroad, that are using this technology. Within the scope of this study an interview was also made with Sakıp Sabancı Museum, the first museum in Turkey to apply augmented reality technology. In the study, museums in Turkey and abroad using augmented reality are searched, exemplified and by analyzing the relation of this new technology with tourism, it is concluded that this technology plays an important role in the development and understanding of modern museology.